Printre cuvinte

Atunci când înfloresc teii în Cluj-Napoca…

Teii de pe bulevardul Eroilor

Centrul Clujului e plin de tei și acest lucru se simte cel mai bine la început de vară. Piața Unirii, bd. Eroilor și străzile adiacente sunt plinte de copaci de tei care miros extraordinar. Dacă salcâmii înnebunesc în luna mai, în luna iunie vine rândul teilor.

Mii de clujeni trec zilnic prin preajma lor. Unii aleargă grăbiți în drum spre serviciu sau spre facultate, alții se plimbă agale. Unii merg cu privirea în pământ sau cu ochii pironiți în telefon, alții își găsesc timp să admire lucrurile care-i înconjoară.

Teii nu fac diferențe între oameni: tineri sau bătrâni, slabi sau mai plinuți, români, maghiari sau de altă etnie, teii le dăruiesc tuturor mireasma lor. Cei care trec pe lângă ei se pomenesc zâmbind fără un motiv anume.

Alții se opresc în preajma lor dintr-odată de parcă ar fi lovit un perete invizibil, loviți poate de o amintire din copilărie în care se cățărau în copaci ca să strângă flori de tei pentru ceai pe care bunica le punea la uscat pentru la iarnă. Alții își aduc aminte de dragostea din tei sau, poate, de teiul lui Eminescu.

În iunie parfumul de tei te ia pe sus,

te inspiră și-ți amintește

că cineva acolo sus te iubește.

Tei tineri lângă Piața Unirii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button