Jurnal de bord

Astăzi sărbătorim Limba Română!

limba romana in basarabiaIstoria acestei sărbători a început în 1989 cînd Republica Moldova își proclama suveranitatea și revenea la grafia latină, declarînd data de 31 august sărbătoare națională.

Îmi aduc aminte că atunci cînd am mers la grădiniță, am învățat mai întîi literele din alfabetul chirilic, iar în clasa 1 – am trecut la alfabetul latin.

De 24 de ani încoace basarabenii sărbătoresc în data de 31 august Ziua Limbii. Începînd din acest an, limba româna este celebrată și în România, lucru care nu poate decît să ne bucure. Totuși problema limbii rămîne una spinoasă în spațiul dintre Nistru și Prut.

Drept dovadă stă sintagma folosită în Constituția Rep. Moldova care stipulează că limba oficială a țării este „limba moldovenească care funcţionează în baza grafiei latine”. În acest an deputatul liberal Ana Guțu a depus un proiect de lege care cere înlocuirea acestei sintagme cu ”limba română”.

Motivul este caracterul ”nul din punct de vedere științific” al acestei sintagme demonstrat de cercetările lingvistice contemporane care relevă faptul că limba vorbită în Republica Moldova este limba română. Sesizarea Anei Guțu va fi examinată de Curtea Constituțională pe 12 septembrie.

3 Comments

  1. Stiai ca limba romana are 4 dialecte, aroman, istroroman, meglenoroman si dacoroman, iar in Romania, si implicit in Republica Moldova, se vorbeste dialectul dacoroman, care la randul sau are mai multe subdialecte (moldovean, muntean, banatean etc.)?

  2. Uite un comentariu foarte bine documentat. Da, Cristina, știam 🙂 Tocmai de aceea existența unei limbi moldovenești este absurdă.

    Gradiul moldovenesc – da, bineînțeles; limba moldovenească – nu, aceasta e o invenție politică creată cu scopul de a demonstra că populația dinre Prut și Nistru e diferită de restul românilor.

    Sperăm să se modifice Constituția, deși, obiectiv vorbind, șansele ca acest lucru să se întîmple în viitorul apropiat sînt foarte mici 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button