Cum am gătit pentru proiectul „O masă caldă”: impresii și recomandări

O masă caldă” este o inițiativă caritabilă care oferă prânzul la sute de oameni din familii defavorizate. Proiectul a început acum 5 ani în Cluj-Napoca cu 50 de porții servite 1 dată pe săptămână, iar astăzi a ajuns să servească în Cluj-Napoca 250 de porții de luni până vineri.

De-a lungul anilor, conceptul s-a extins și în alte orașe. „O masă caldă” este o inițiativă desfășurată pe baza de voluntariat, finanțată din donații și sponsorizări. Am vrut să văd cum arată experiența de voluntariat în cadrul proiectului, așa că ieri am mers să gătesc în bucătăria comunitară împreună cu 4 colegi de serviciu.

Înscrierea a fost foarte simplă. Am intrat pe calendar.omasacalda.ro, am ales ziua, am introdus datele și asta a fost tot.

Ne-am prezentat la bucătăria comunitară la ora 11, am făcut cunoștință cu bucătarul, ne-am luat în primire șorțurile și ne-am apucat de treabă. Meniul zilei a fost destul de simplu: cartofi copți la cuptor cu cârnați la grătar și fasole cu cârnați.

Am curățat și am tăiat kilograme de cârnați, ceapă și cartofi, am amestecat pe rând în oale și friteuze mari. Am împărțit mâncarea în caserole, apoi am spălat vasele și am făcut curățenie. Iar între timp ne-am amuzat copios.

Unul din colegii mei este vegetarian. Cu toate acestea a prăjit cârnați fără nicio problemă. Acest lucru spune ceva despre cât de dedicați am fost proiectului 🙂 Munca nu mi s-a părut grea. Bucătăria asociației este bine dotată și multe dintre procese sunt parțial automatizate.

O parte dintre porțiile gătite au fost preluate pentru a fi duse copiilor din centrele de zi. Pe celelalte le-am distribuit împreună în Piața I.L. Caragiale. În total – aproximativ 200 de porții de mâncare. Activitatea s-a încheiat pe la ora 15.

Îți recomand să faci voluntariat la „O masă caldă”:

  • Pentru că e o ocazie bună să-ți cunoști colegii sau prietenii și să interacționezi cu ei într-un context nou (altul decât cel de la birou).
  • Pentru că poți vedea cum arată o bucătărie adevărată și cum se gătește în cantități mari chiar dacă nu știi să gătești.
  • Pentru că faci o faptă bună și ai certitudinea că faci parte din ceva important.
  • Pentru provocare, pentru a ieși din bulă și pentru a cunoaște alți oameni faini.

Mie mi-a plăcut experiența și o să mai merg. Dacă vrei să afli mai multe despre „O masă caldă”, te invit să citești acest articol pe care l-am scris despre Raimonda (unul din fondatori) și să mergi pe site-ul asociației.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *