Jurnal de bord

5 Concluzii după Electric Castle 2019

Anul următor mi-am propus să merg pentru prima dată la Electric Castle. Așa că în acest an m-am documentat, am discutat cu prietenii care au fost și am tras concluziile de rigoare ca să fiu pregătit pentru următoarea ediție de festival. Iată concluziile mele după Electric Castle 2019.

1. Transportul

În acest an, cea mai mare frustrare legată de festival a fost transportul spre și dinspre Bonțida. Traficul spre festival a fost foarte aglomerat la orele de vârf. S-a stat și câte 3-4 ore pe drum în condițiile în care distanța dintre Cluj-Napoca și Bonțida este de doar 30 km.

Acest lucru a generat multă frustrare pentru cei care mergeau spre aeroport, pentru cei care ieșeau din oraș spre Dej și pentru mulți festivalieri care au ratat uneori concertul la care doreau să ajungă. În acest context, cel mai bun mijloc de transport spre festival este trenul, care în această perioadă a oprit și în Bonțida.

Timp necesar: 30 minute de mers cu trenul + încă vreo 40 minute de mers pe jos.

Electric Castle e festivalul care a făcut trenul de la CFR mai rapid decât mașina și autocarul.

2. Cazarea și masa

Dacă vrei o experiență completă la Electric Castle merită să mergi acolo cu cortul. Așa mi-a spus toată lumea și probabil că așa este. Noi probabil că nu vom face acest lucru deocamdată, având în vedere că Ilinca este încă destul de mică. Există însă întotdeauna opțiunea de cazare la localnici.

A fost plin de anunțuri de cazare în Bonțida înainte de festival. Prețurile sunt decente, mai ales dacă faci rezervarea din timp. Tot în Bonțida poți găsi și surse alternative de mâncare, pentru că prețurile din perimetrul festivalului sunt pe măsura evenimentului.

Prețuri: 11 lei berea de 330 ml, 20 lei o băutură, în jur de 30 lei un fel de mâncare.

3. Biletele

Desigur, cea mai bună soluție sunt biletele early bird. Din câte am văzut, prețul unui abonament early bird pentru toate zilele este undeva între 300 și 400 lei. În acest an, organizatorii au scos la vânzare un număr de bilete chiar după terminarea festivalului: abonamente super early bird la 320 lei care s-au vândut ca pâine caldă. Le-am ratat așa că o să stau cu ochii pe următoarea tranșă.

4. Artiștii

În acest an line-up festivalului a fost presărat cu accente de muzică rock, ceea ce m-a bucurat. Mi-ar fi plăcut să-i văd pe cei de la Limp Bizkit pe care-i ascultam prin liceu plus headlinerii Florence and the Machine și 30 Seconds to Mars despre care am auzit lucruri bune.

Mă bucură că artiștii români au avut o prezență bună la festival. I-am remarcat pe cei de la Alternosfera și Subcarpați pe care-i ascult de fiecare dată cu bucurie.

5. Noutăți cool

Ediția din acest an a dus o premieră pentru evenimentele muzicale din România. La invitația Mastercard, Amber Galloway Gallego, cel mai cunoscut translator al limbajului mimico-gestual din lume, a urcat pe scena principală alături de artiști și a interpretat cântecele pentru persoanele cu deficiențe de auz.

De asemenea a fost amenajat și un spațiu în cadrul căruia festivalierii au experimentat, prin intermediul tehnologiei, noi dimensiuni ale muzicii multisenzorial: prin cele 20 de veste SubPac, festivalierii au simțit beat-ul muzicii, o sferă cu diametrul de doi metri a vibrat pe ritmul de la scena principală, o a doua sferă, cu același diametru și ecran LED a redat vizual ritmul, un generator Van der Graaf le-a oferit participanților o experiență electrică.

În concluzie, Electric Castle mi se pare un festival care merită văzut și experimentat atât pentru diversitatea de muzică pe care o oferă, cât și prin experiențele pe care le propune. Sunt curios ce vor mai inventa pentru următoarea ediție de festival.

P.S. Nu am scris nimic despre vreme, pentru că în acest an vremea a fost destul de indulgentă cu organizatorii. A plouat într-o singură noapte ceea ce este foarte bine, având în vedere istoricul festivalului cu ploile.

Foto de Lucian Nuță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button