Printre cuvinte

10 cele mai bune cărți pe care le-am citit pînă acum (1-5)

carti-fermecateProvocarea cu 10 cele mai bune cărți a ajuns și la mine. Din fericire Ice Bucket Challenge m-a ocolit, ceea ce mă face să cred că mi-am ales bine prietenii. Nu de alta, dar poți dona bani pentru o cauză și fără să-ți torni apă în cap. E doar părerea mea și nu o impun nimănui.

Revenind la subiect, vreau să vă prezint aproximativ 10 cărți/autori care mi-au plăcut cel mai mult din ce am citit pînă acum. Topul este subiectiv, nu discut aici neapărat despre valoarea literară a operelor, ci mai degrabă despre ceea ce a însemnat cartea pentru mine și cum m-a influențat.

Acestea fiind spuse, vă invit să cunoașteți primele 5 cărți din listă, urmînd ca mîine să vi le prezint pe celelalte. Deci să purcedem.

1. Fraţii Karamazov – F. M. Dostoievski

De departe cel mai bun roman pe care l-am citit vreodată. Dostoievski a fost un maestru, iar Frații Karamazov e perla operei sale, o sinteză finală ce reia preocupările din cărțile precedente și încununează o operă extraordinară.

Frații Karamazov este o capodoperă, poate cel mai bun roman scris vreodată. După ce am citit și recitit cartea, am îndrăznit să-i scriu o scrisoare lui Dostoievski (o puteți citi aici). Vă recomand și acest film artistic în 8 episoade despre viața lui.

2. Maestrul şi Margareta – Mihail Bulgakov

Una din cele mai importante opere ale secolului 20. Romanul descrie o vizită pe care o face Diavolul pe pămînt. O carte despre iubire și sacrificiu, o satiră ce atinge probleme religioase și filosofice.

Cartea m-a cucerit din primele pagini datorită umorului fin și temelor abordate. Am citit-o dintr-o răsuflare și o recomand tuturor. Cei care nu aveți răbdare să o citiți, găsiți aici o ecranizare destul de reușită.

3. Micul prinţ – Antoine de Saint-Exupéry și Pescărușul Jonathan Livingston – Richard Bach

Două titluri care în mintea mea merg mînă în mînă și n-am cum să le despart.

Micul Prinț e o nuvelă deghizată într-o carte pentru copii ce conține în cele cîteva pagini ale sale mai multă înțelepciune decît speră unii autori să ofere de-a lungul unei vieți. Cartea ne reamintește că în esență viața este simplă și că fiecare din noi este responsabil pentru ceea ce face.

Povestea pescărușului Livingston este cea mai citită parabola modernă ce reușește în cîteva pagini să ne transmită o lume întreagă. Cartea ne vorbește despre bine și rău, despre zbor și cădere și oferă o lecție de libertate pe care trebuie să o primească fiecare din noi.

4. Alchimistul – Paulo Coelho

Probabil că unii o să strîmbe din nas. N-au decît. Mie Alchimistul mi-a schimbat în oarecare măsură modul în care privesc lumea. Poate și din cauză că am citit-o într-un moment de cotitură în viața mea.

De aceea sfatul meu este: nu-i mai ascultați pe cei care vă rîd în nas cînd le ziceți de Coelho. Luați cartea și citiți-o! Merită pentru fiecare rînd, mai ales că e destul de subțirică și se citește ușor.

5. Aventurile lui Tom Sawer și Huckleberry Finn – Mark Twain

Carțile lui Mark Twain sînt cele care m-au îndrăgostit de literatură. Părinții mei își doreau mult să-mi placă lectura. Așa că mi-au făcut cunoștință cu Tow Sawer și Huckleberry Finn. Intenționez să fac și eu același lucru cînd voi avea copiii mei 🙂

Citește partea a doua

Sursă foto

3 Comments

  1. In afara de Pescarusul, le-am citit pe toate. Si desi nu fac parte din topul meu, sunt niste opere de arta si cred ca ar trebui sa le citeasca toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button