Jurnal de bord

7 locuri incredibile unde să înoți în Zakynthos

Zakynthos: 7 recomandări de locuri și plaje pe care nu o să le uiți

Vara aceasta am fost pentru prima dată în Zakynthos, unde am avut parte de cel mai fain concediu la mare de până acum. Acest lucru se datorează în primul rând locurilor inedite pe care le-am descoperit și experiențelor pe care le-am avut acolo. Sunt așa de multe locuri faine pe insula Zakynthos, încât nu îți ajunge un sejur de 7 zile să le vezi pe toate.

Iată cum arată topul făcut de mine cu plajele și locurile speciale unde poți să înoți în Zakynthos. Le-am împărțit pe categorii. Fie că vrei mergi cu familia și copiii, fie că vrei să vezi locurile turistice și cauți experiențe memorabile, fie că dorești să explorezi locuri mai sălbatice, vei găsi cu siguranță ceva care să-ți placă în această listă.

Plaje pentru familii cu copii în Zakynthos

Plaja Kalamaki

Plaja Kalamaki este cea mai „cuminte” din recomandările mele. Situată în partea de sud a insulei, aceasta este practic o extensie a Plajei Laganas (cel mai frecventat loc de către turiști). Kalamaki este însă destul de liniștită. Plaja este de nisip, iar intrarea în apă foarte lină, ceea ce o face perfectă pentru familiile cu copii mici. Fetița mea s-a simțit foarte bine acolo.

Kalamaki se află sub protecția Parcului Național Maritim al insulei, pentru că este unul dintre locurile preferate de broaștele țestoase Caretta-Caretta. Dacă ai noroc, s-ar putea să vezi vreuna. În diferite locuri de pe plajă am văzut niște cadre mici de lemn menite să protejeze cuiburile în care țestoasele își depuseseră ouăle.

Plaja Gerakas

Gerakas este un loc potrivit pentru cei care caută o plajă frumoasă și liniștită. Mi-a plăcut pentru apa curată și stâncile din apropiere. Pentru a admira stâncile albe, trebuie să faci o plimbare de vreo 10 minute până în capătul plajei. În unele porțiuni, plaja e parțial acoperită cu pietre, dar zona din preajma apei este formată din nisip.

Intrarea în apă e lină și plaja este de obicei destul de liberă (recomand să mergi acolo în prima parte a zilei). Tot aici poți beneficia de o curățare a pielii de la picioare, pentru că e plin de peștișori mici nerăbdători să facă asta. Gerakas este de asemenea o arie protejată prin lege.

Zakynthos, Gerakas

Zakynthos, Gerakas

Locuri celebre accesibile doar de pe mare în Zakynthos

Plaja Naufragiului (Navagio /shipwreck beach)

Navagio este cea mai cunoscută plajă din Zakynthos și una dintre cele mai faimoase din lume. Spectaculoasă, super promovată și, prin urmare, super aglomerată. E de vizitat în prima parte a zilei combinat cu Blue Caves.

Numele plajei vine de la corabia naufragiată în golf („navagio” în greacă înseamnă „naufragiu”). Apa în zonă are un albastru superb, aproape ireal (pozele de mai jos nu-s editate). Plaja în sine, însă, nu e așa specială. Apa e cam rece, intrarea în apă cam abruptă, accesul e limitat de nave de toate dimensiunile care vin și pleacă continuu când aduc și iau turiști.

Pe Navagio poți ajunge doar de pe mare. Deasupra ei, pe stâncă, sunt 3 puncte de belvedere la care poți merge cu mașina sau cu o excursie organizată. 2 din acele puncte au fost închise din cauza accidentelor frecvente. La cel disponibil coada este destul de mare. Pentru mine, Navagio intră în categoria „am fost, am văzut, am bifat, nu mai revin”.

Zakynthos, Navagio

Grotele albastre (Blue caves)

Una din atracțiile principale ale insulei, Blue caves sunt niște formațiuni stâncoase care creează un spectacol marin deosebit. Aflate partea de nord-est a insulei, acestea de obicei se vizitează împreună cu Navagio. Denumirea lor vine de la albastrul intens al apei, o culoare incredibilă pe care n-am mai văzut-o nicăieri în altă parte.

Dacă mergi cu o barcă mică, poți explora aceste grote și pe interior. Noi le-am vizitat pe la orele amiezii, apa era răcoroasă și curată. A fost o plăcere să înot acolo. Poți înota în zona și dacă mergi cu mașina la Moara de vânt Potamitis. Sunt niște trepte care coboară de pe stâncă până la nivelul apei.

Peșterile Keri și Marathonisi (Keri caves, Marathonisi caves)

Peșterile Keri, sunt situate pe coasta de sud-vest a insulei, pe peninsula Keri. Accesul la ele se face doar de pe mare. Poți ajunge la ele în 2 feluri. Cumperi bilet la o excursie organizată, așa cum am făcut noi (biletul costă în jur de 20 euro). Excursiile organizate te vor duce atât la Keri, cât și la Insula Marathonisi unde poți descoperi câteva peșteri similare. Sau poți închiria o barcă, un lucru obișnuit în Zakynthos (serviciul costă în jur de 120 euro/3 ore).

Peșterile impresionează prin niște arcade de piatră săpate de apă, prin care poți trece cu barca. Apa cristalină reflectă razele soarelui în interiorul peșterilor și oferă un spectacol de culoare. Dacă ai posibilitatea, profită de ocazie și mergi mai departe de Keri până la Rocile Myzithres. Dacă nu, le poți admira ulterior de sus unde există un restaurant și un punct de belvedere.

Locuri spectaculoase pentru exploratori în Zakynthos

Porto Limnionas

Porto Limnionas este un loc izolat și stâncos în care poți ajunge doar cu mașina sau ATV-ul (nu cred că există excursii organizate în zonă). Locul nu are plajă și este practic o piscină naturală cu apă limpede de culoare turcoaz în care pereții sunt niște stânci abrupte.

Panta spre această minunăție este destul de abruptă, iar pe stâncile de lângă veți găsi câteva locuri din care poți sări în apă de la înălțime. Să iei neapărat în picioare niște papuci de înot cu talpa tare pentru a nu-ți răni tălpile. Dacă ești curajos, poți înota prin peșterile din golf.

Zakynthos, Porto Limnionas

Peninsula Korakonisi

Korakonisi este cel mai sălbatic și mai interesant loc din lista mea. Am ajuns acolo la recomandarea unui cunoscut și am fost impresionat. Korakonisi se află în partea de vest a insulei, în aceeași zona cu Limnionas. Drumul spre ea e bun, dar plin de serpentine abrupte. Destinația însă merită pe deplin efortul.

Peninsula este de fapt o stâncă colțuroasă (aproape) lipită de țărm. La baza ei este o mică platformă în care poți face plajă. În partea dreaptă ai un golf alungit cu apă turcoaz, în stânga e marea albastră, în față un fiord de în burta căruia se află o grotă. Poți înota spre grotă dinspre mare, sau te poți cățăra pe stâncă și apoi sări/coborî direct în această piscină naturală. Papucii cu talpa tare sunt absolut necesari, iar masca de snorkeling este recomandată.

Zakynthos, Korakonissi

Sper să-ți fie utile recomandările. Dacă ai fost deja în Zakynthos, aș fi curios să aflu ce experiențe ai avut acolo și ce locuri frumoase ai vizitat. Să avem parte cu toții de concedii frumoase și memorabile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button