Jurnal de bord

Vreau o lege care să limiteze drastic numărul de Ordonanțe de Urgență

politician-coruptȘtiu, e un titlu alambicat. Dar ideea e simplă. Vreau o lege care să limiteze numărul de Ordonanțe de Urgență pe care le poate emite Guvernul pentru că în ultimii ani România a devenit o țară condusă prin ordonanțe, una mai urgentă decît cealaltă.

Nu o spun eu, o spun cifrele: 2012 – 95 ordonanțe, 2013 – 99 ordonanțe, 2014 – în jur de 90. Asta înseamnă că Guvernul emite cîte o ordonanță la fiecare 3 zile lucrătoare. M-am gîndit că îmi scapă mie ceva, așa că am căutat definiția:

Ordonanța de urgență este un act normativ emis de Guvern în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată.

Acest tip de act normativ constituie o formă prin care puterii administrative din România (Guvernului) i se atribuie drept legislativ, în speță acelea de a da legi, ceea ce în mod normal doar Parlamentul are dreptul sa le adopte.

Cuvinte cheie: urgență, situații extraordinare, nu poate fi amînată.

Spuneți-mi și mie de ce a fost urgentă alocarea suplimentară de fonduri către Biserica Română înainte de alegerile prezidențiale? Ce situație extraordinară a fost invocată pentru Ordonanța emisă ieri, 29 decembrie, prin care deținătorul unui doctorat poate renunța la acest titlu?

Sînt întrebări retorice, dar puteți să-mi și răspundeți printr-un comentariu. În primul caz banii i-au asigurat lui Ponta propaganda în biserici (dovada aici). Iar prin ordonanța de ieri, plagiatorul din fruntea Guvernului vrea să se asigure că scapă de titlu înainte ca acesta să-i fie retras.

reforme-coruptie-romanie

Exemplu concret: să presupunem că furi o rudă de salam dintr-un magazin, iar la ieșire ești prins. Crezi că proprietarul va fi mulțumit să-și recupereze produsul? Eu zic că nu. S-ar putea să te dea pe mîna poliției care te-ar obliga să plătești o amendă.

Și ar fi normal să fie așa, pentru că altfel ar fura toți și am trăi într-o anarhie. Așa măcar e ordine: fură doar unii – cei de la conducere și apropiații lor.

Plagiatul este un furt, iar doctoratul cîntărește mai mult decît o rudă de salam. Dacă vrei să renunți la el (lucru absurd de altfel), fii bun și restituie banii investiți de stat în tine în perioada de studiu + dobînda aferentă. Așa mi s-ar părea normal.

Mă îndoiesc însă că acest lucru se va întîmpla. Pentru că România e încă o țară condusă prin ordonanțe abuzive emise după placul celor de la conducere, fără consultare și fără rușine. La mulți ani, dragi compatrioți, și la cît mai puține Ordonanțe de Urgență în noul an 2015!

Sursă foto 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button