Jurnal de bord

Voi cumpărați lucruri furate?

Mă refer aici la electronice, parfumuri, băuturi scumpe furate din străinătate de reprezentanții unor pături ”defavorizate” neplătitoare de TVA, care-s aduse și vîndute în România la un preț de 2-3 ori mai mic.

Eu pînă acum nu am cumpărat niciodată. M-am condus după principiul: cumpăr doar ceea ce-mi permit. Să nu mă înțelegeți greșit, nu-i condamn pe cei care o fac. Pur și simplu nu vreau să am de-a face nici în ruptul capului cu hoții sau cu cei care vînd lucruri furate din străinătate.

Mă întrebă un coleg: ”nu te interesează un iPhone 4 adus din afară? E de două ori mai ieftin decît prețul lui de pe piață”. ”Nu, îi răspund. Prefer să-l iau nou de la un magazin autorizat chiar dacă dau mai mult. În plus, atunci cînd cumperi de la astfel de oameni îi încurajezi în mod direct să continue ceea ce fac.”

”Preferi să-i încurajezi pe hoții de operatori de telefonie? Te fură și ăia, doar că mai subtil și mai… legal” ”Măcar acolo știu că mi-am făcut-o cu mîna mea, îi răspund. Și ăștia măcar plătesc taxe la stat.” ”Și unde ajung banii colectați din taxe, mă întrerupe el, nu tot la păturile ”defavorizate” neplătitoare de TVA?”

Întrebarea lui mă pune pe gînduri, așa că vă întreb: voi cumpărați lucruri furate din străinătate? Și dacă da, atunci cît de des și care este raportul calitate-preț al produselor cumpărate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button