Jurnal de bord

Unde ajung lucrurile care mor?

Ce se întîmplă cu noi după ce părăsim această lume? Ajungem în rai, în iad sau pur și simplu… îngrășămînt? Oare există vreo formă de viață după moarte?

Știu, luni dimineața nu e tocmai timpul potrivit pentru asemenea întrebări existențiale, mai ales că oamenii se chinuie asupra problemei de sute de ani.

Și dacă în cazul nostru, al oamenilor, lucrurile sînt învăluite în mister, în ceea ce privește soarta obiectelor inanimate, răspunsurile sînt destul de clare. Și anume aici vroiam să ajung. Fizica ne învață că în natură nimic nu se pierde, doar se transformă.

Viața unui lucru, ca și a unui om, are un început și un sfîrșit. Te-ai gîndit vreodată cît de mult contează ce faci cu lucrurile de care nu mai ai nevoie? În ce se transformă un obiect pe care îl arunci la gunoi?

Să zicem că ai consumat o sticlă de apă minerală. În funcție de locul în care vei alege să o arunci, ea se va transforma fie într-un deșeu abandonat într-o rîpă sau pe malul unui lac, fie într-un produs reciclat, pus din nou în circuit.

E chiar atît de simplu! Dacă tu alegi astăzi să colectezi selectiv, e ca și cum ai scrie o poveste a lucrurilor şi ai ajuta un obiect să capete o altă viață, o altă formă. Așadar unde ajung lucrurile care mor? Acest lucru depinde de fiecare de noi.

Un ambalaj de carton se poate tranforma într-un blocnotes, o doză de suc sau de bere poate deveni o cutie de conserve şi lista poate continua. În teorie toate acestea sună destul de bine, dar ce putem face practic fiecare din noi?

Răspunsul e simplu: să colectăm selectiv, să reciclăm și să nu facem risipă de resurse. Mai ales că lucrurile au început să se miște în acest sens și la noi în România. Așadar, acum chiar nu mai avem nici o scuză.

În două din articolele mele precedente v-am povestit despre acțiunea ”Ai colectat, ai cîștigat!” organizată de EcoRom prin care poți cîștiga o mulțime de premii (vezi mai multe detalii aici și aici).

Pînă la urmă, dacă te gîndești bine, colectarea selectivă nu implică un efort suplimentar chiar așa de mare. E suficient să ai în casă două coșuri de gunoi în loc de unu și să arunci deșeurile reciclabile separat de celelalte.

Așadar vă îndemn să colectați selectiv, să povestiți și altora cît de important este ca fiecare din noi să facă acest lucru, să participați cît mai activ la acţiunea colecteazăselectiv.ro şi, de ce nu, să cîştigaţi cît mai multe premii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button