Jurnal de bord

Tradiții de Paști: moldovenii aprind focuri, ardelenii stropesc

focuri-pascale-moldovaTradițiile și obiceiurile din Ardeal și Moldova sînt destul de asemănătoare atunci cînd vine vorba de Sărbătorile Pascale. Am remarcat însă două diferențe interesante despre care vreau să vă povestesc în cele ce urmează.

În Moldova Paștile este sărbătorit în două reprize: sîmbătă noaptea se celebrează Învierea, iar o săptămînă mai tîrziu moldovenii au Paștile Blajinilor – ziua morților în care se merge la cimitir și se dă de pomană pentru sufletul celor plecați.

Focurile Pascale din Moldova

Un alt aspect interesant este legat de focurile Pascale. Conform tradiției în noaptea Învierii tinerii și copiii din satele moldovenești se adună în grupuri pe ulițe sau pe dealurile de lîngă localitate unde aprind focurile Pascale.

Se presupune că originea acestei tradiții datează din timpuri pre-creștine atunci cînd acestea erau considerate focuri sacre. Creștinismul le-a dat o nouă conotație așa că astăzi bătrînii spun că scopul focurilor Pascale este să sperie strigoii și să vestească bucuria Învierii.

traditii-paste-udat-stropitUdatul fetelor în Ardeal

Și dacă în Moldova Sărbătorile de Paști sînt asociate cu focul, în Ardeal acestea sînt legate de apa. Este vorba de un obicei de origine germanică ce a ajuns în Transilvania pe filieră maghiară.

Conform tradiției în a două zi de Paști băieții se adună în grupuri și merg pe la casele fetelor spunînd: ”Primiți cu stropitul? Am auzit că aveți o floare frumoasă, am venit să o udăm ca să nu se ofilească!”.

Specialiștii afirmă că acest obicei simbolizează viața și fertilitatea, fiind practicat de triburile germanice din cele mai vechi timpuri. Cu trecerea anilor tradiția a ajuns să fie asociată cu Sărbătorile Pascale.

Inițial ”udătorii” stropeau fetele cu apă, cu timpul însă apa a fost înlocuită cu parfum. Astăzi ”udătorii” merg cu precădere pe la casele fetelor pe care le simpatizează unde sînt rasplătiți cu prăjituri, cozonac și ouă roșii.

Sursă foto 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button