Cutia cu muzichii

Tipuri de chitară: chitara rece vs chitara „caldă”

„Andrei, ce este o chitară rece?” mă întreabă în una din zilele trecute o prietenă. „Există şi chitară caldă? Şi dacă da, care este diferenţa dintre ele?”

„Apoi dacă ţii chitara iarna afară ea este rece, iar dacă o bagi în casă la sobă ea devine chitară caldă” îi răspund eu şi mă umflă rîsul.

După cîteva minute mă mustră conştiinţa, aşa că îmi ce scuze şi îi explic că chitările se împart în mai multe categorii în funcţie de corp şi modul de transmitere a sunetului:

chitara acustică, numită şi chitară rece, este o chitară la care sunetul se formează în cutia de rezonanţă. În funcţie de formă, corzi şi sunetul scos chitara rece poate fi de mai multe tipuri (western, clasică etc.). Sunetul unei chitări acustice este unul natural supranumit şi „rece”.

– în cazul în care avem o chitară la care sunetele sînt amplificare electric vorbim despre o chitară electrică. De cele mai multe ori sunetul unei chitări electrice e modificat de către un sistem de efecte.

– o categorie aparte o formează chitările semi-acustice, semi-electrice sau electro-acustice care se situează undeva între primele două categorii. Chitara semi-acustică are cutie de rezonanţă ca şi cea acustică (unele au cutie considerabil mai subţire), dar sînt prevăzute cu doză care transmite sunetul către un amplificator.

sursă foto

2 Comments

  1. mmm place place doar ca pararea mea este ca cea acustica ar trebui sa fie chitara calda….pt ca are sunetul ”cald” care unge sufletul! ms de info:*

  2. Am fost pe aici, va urmaresc, buhahahaha!!!!
    Apropo buna gluma din articol, nu prea am mai ras zilele astea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button