Cutia cu muzichii

Eurovision 2022 – un concurs „cu cântec”

Ucraina a câștigat, piesa Moldovei a fost cea mai apreciata de public

Ucraina a câștigat aseară concursul Eurovision. Moldova s-a clasat pe locul 7, iar România pe 18. După mulți ani de pauză, am urmărit și eu parțial concursul, doar pentru că îmi place Zdob și Zdub. Iată câteva lucruri pe care le-am observat.

Ucraina a câștigat pe fondul unei simpatii generale. După votul juriului, era în primii 10. Astfel, finala Eurovision din 2023 ar trebui să aibă loc în Kiev.

Juriul din Moldova și cel din România și-au oferit reciproc 0 puncte. Un lucru neobișnuit și greu de înțeles, mai ales în contextul în care piesa Moldovei a fost despre unire.

A doua zi după concurs, a apărut informația că notele acordate de juriul din șase țări au fost eliminate sau modificate de către organizatori. Printre acestea se numără și România care ar fi acordat 12 puncte Moldovei și nu Ucrainei.

Conform informațiilor oficiale însă, juriul din Moldova și cel din România au oferit fiecare câte 12 puncte Ucrainei. Juriul Ucrainei a oferit 0 puncte ambelor țări vecine. A fost o lovitură sub centură 🙂

Zdob și Zdub s-a clasat pe locul 2 în voturile publicului, fiind întrecută doar de Ucraina. Dacă nu era contextul războiului, probabil că Zdubii erau pe locul 1. Piesa lor a prins foarte bine la public.

Mi se pare că am ratat un moment unic: Zdob și Zdub ar fi putut reprezenta atât Moldova cât și România la Eurovision cu o piesă despre Unire. Ar fi fost ceva special.

În mare Eurovisionul a rămas cam la fel: un concurs european ciudat în care participă țări din toată lumea (am fost surprins să văd Australia), un concurs în are țările votează mai mult pe baza relațiilor de vecinătate decât pe baza pieselor cântate.

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button