Printre cuvinte

Sigmund Freud și jinul negru de primaie

În ultimii ani am avut ocazia să particip la numeroase ”întruniri” și ”training-uri” bahice de specialitate atît în țara cît și în străinătate. Și mi-am pus o întrebare: de ce se comportă oamenii diferit sub influența alcoolului? Întrebarea pare simplă, banală chiar, iar un răspuns la îndemîna oricui este că ne comportam diferit pentru că sîntem diferiți.

Curiozitatea și perseverența m-au îndemnat să-mi continui cercetările. Oamenii consumă alcool din diverse motive, nu o să insist aici asupra lor. Unii se îmbată mai repede, alții pot ”duce” mai mult. Unii oameni băuți sînt distractivi și simpatici, alții agresivi sau morocănoși. Pentru unii alcoolul reprezintă un mod de viață, un fel de-a fi, pe cînd alții îl consumă doar pentru a nu fi diferiți și pentru a fi acceptați în grup. Vă prezint astfel mai jos rezultatele la care am ajuns, dar, mai ales, întrebările care mă frămîntă în continuare.

În general modelele comportamentale ale oamenilor beți se încadrază în una din următoarele categorii:

1. Tipul vesel – este simpatic și vorbăreț, socializează ușor, distractiv și amuzant. De obicei este sufletul petrecerii și îi face pe ceilalți să se simtă în largul lor. Spune glume, cîntă și/sau se dă în spectacol.

2. Tipul morocănos – retras și introvertit, veșnic nemulțumit de ceva. Atunci cînd e băut, își amintește vechile supărări și insuccesele pe care le-a avut în viață. Pesimist și, de cele mai multe ori, invidios.

3. Tipul agresiv – nesuferit și bătăuș. Se ia de toți cei care crede că i-au greșit vreodată și de cei care încearcă sa-l liniștească. Atunci cînd se îmbată nu stă locului, îl mănîncă palmele și e pornit întotdeauna pe harță.

4. Tipul melancolic – atunci cînd e beat devine visător și își amintește de vremurile de altădată care au fost invariabil mai bune decît prezentul. Își cere scuze la nesfîrșit pentru greșelile pe care crede că le-a comis față de tine.

Un răspuns la cauzele comportamentale de mai sus ar putea fi teoria lui tătuca Freud legat de modelul celor trei instanțe:

Supra-Eul – domeniul conștiinței, al valorilor, idealurilor morale

Eul – domeniu situat la limita dintre conștient și inconștient, cel mai prezent în viața de zi cu zi care adaptează la realitate impulsurile Sinelui

Sinele – izvorul emoțiilor și impulsurilor, al sentimentelor refulate și al dorințelor

Prin urmare, tind să cred că influența alcoolului asupra comportamentului uman are ca efect inhibarea Eului care nu mai filtrează emoțiile și impulsurile Sinelui, lăsîndu-le să se manifeste, sau invers, face loc Supra-Eului și reprezentărilor acestuia.

Desigur că, de ce mai multe ori, un individ preia elemente de la cîteva modele comportamentale și nu se încadrează perfect doar în unul din ele. Per ansamblu însă, asta e ceea ce am observat pînă acum. Aș fi curios să aflu în care model credeți că vă încadrați și dacă vă recunoașteți în cele spuse mai sus.

La categoria întrebări am notat:

1. De ce se spune că bărbatul adevărat știe să bea? E adevărat că fi bărbat se măsoară în rezistența pe care o ai la băutura?

2. De ce oamenii care nu consumă deloc băuturi alcoolice sînt priviți ciudat?

3. De ce e acceptabil ca un bărbat să se îmbete mangă și este foarte urît să vezi o femeie în aceeași stare?

Aștept cu nerăbdare comentariile voastre pe marginea acestui subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button