Cutia cu muzichii

Povestea pictorului cu un milion de trandafiri

milion-trandafiri-rosiiA fost odată ca niciodată un pictor ce iubea nebunește o actriță. Să nu credeți cumva că pictorul nostru era unul din aceia care fac milioane. Nici vorbă. Era un om simplu și umil ce trăia într-un sătuc mic din Georgia.

Actrița însă era cunoscută în toată lumea și nu avea timp pentru muritorii de rînd așa că bietul pictor suferea amarnic din cauza acestei iubiri imposibile. Într-o bună zi însă s-a hotărît: a vîndut căsuța, picturile, șevaletul și de toți banii a cumpărat trandafiri.

În acea zi actrița s-a trezit dis-de-dimineață, a deschis geamul și nu i-a venit să creadă. În jurul ei era o mare de trandafiri roșii ca focul. ”Oare visez sau e aievea? Ce vrăjitor bogat a trecut pe aici?” a întrebat ea uimită după care l-a zărit pe săracul pictor ce stătea sub balcon cu respirația întretăiată.

Întîlnirea lor a fost scurtă. Trenul a dus-o în noapte spre țărmuri îndepărtate, iar pictorul a rămas singur cu o mare de trandafiri. Dacă viața îți dă lămîi, fă din ele limonadă, dar ce faci dacă îți dă un milion de trandafiri?

Asta s-a întrebat și pictorul, după care și-a adus aminte de o rețetă veche de dulceață de trandafiri pe care a învățat-o de la străbunica sa. Nu avea nimic de pierdut, așa că s-a pus pe treabă neîntîrziat.

Dulceața a ieșit nemaipomenită și pictorului nostru i s-a dus vestea în toată țara. ”Urmează-ți visele și nu te da bătut niciodată, le spunea el celor care veneau să-l vadă. Iar dacă viața îți dă trandafiri cu spini ascuțiți, fă din ei dulceață și bucură-i pe cei din jur!”

P.S.

Istorioara de mai sus este inspirată dintr-o întîmplare adevărată cunoscută mai ales datorită unui cîntec rusesc vechi pe care îl puteți asculta mai jos. Traducerea versurilor în engleză o găsiți aici.

Cîntecul spune povestea pictorului Niko Pirosmani care a vîndut tot ce avea și de toți banii a cumpărat trandafiri pentru actrița franceză Marguerite De Sevr. Mi-am permis să schimb finalul poveștii, sper că o să mă iertați.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button