Jurnal de bord

Noaptea muzeelor la Baia Mare

Sîmbătă trecută a fost mare vîlvă în Baia Mare pentru că în noaptea dintre 14 şi 15 mai au fost deschise uşile la toate muzeele din oraş. Pentru un român adevărat, tot ce e gratis e mai mult decît binevenit, aşa că am mers şi eu frumos şi organizat să mă cultivez niţel.

Prima oprire am făcut-o la biliard, pentru curaj. După care ne-am îndreptat spre Muzeul de Mineralogie în care am intrat pentru prima dată (spre ruşinea mea) de cînd locuiesc în Baia Mare. Eu ca şi tătă lumea am doi ochi – unu avizat şi altu nu prea. Cel avizat a fost obosit de la ţintitul în bile de mai devreme, aşa că la muzee l-am folosit mai mult pe celălalt.

La ieşire am fost cu toţii de acord că experienţa a fost interesantă. În viaţa mea nu am mai văzut atîtea chietre grămadă de toate formele şi culorile . Poate data viitoate luăm şi un ghid care să ne povestească despre ele.

Următoarea destinaţie a fost Planetariul unde erau instalate două telescoape. M-am belit ca un chior în ele şi după multe încercări am reuşit să admir luna şi planeta saturn împreună cu satelitul ei Titan (de asemenea şi vreo cîteva fetişcane simpatice ce aşteptau la coadă).

De acolo ne-am îndreptat spre Muzeul de Istorie de unde răzbăteau acorduri de chitară sub lumina pîlpîitoare a făcliilor. Am ascultat, ne-a plăcut. Am făcut o tură rapidă printre oale, ulcele, săgeţi, hărţi şi arme medievale. Am privit harta României mari dintre războaie şi am oftat. Mi-am făcut poză cu stema ţării Moldovei şi inima mi s-a umplut de mîndrie.

I-am mulţumit în gînd celui de sus pentru apă caldă, lumină electrică, canalizare şi internet după care am decis că ce e prea mult strică. Aşa că am mers în club unde am servit ca tot omul o bere şi am scuturat gîndurile rele adunate preste săptămînă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button