Jurnal de bord

Cum m-am vaccinat cu Moderna împotriva Covid-19

Despre programare, efecte adverse și experiența mea de vaccinare

Pe 3 aprilie ne-am vaccinat cu Moderna împotriva Covid-19 (prima doză). Mulți cunoscuți mi-au cerut detalii despre felul în care m-am programat și efectele adverse pe care le-am avut după vaccinare cu Moderna. Așa că am decis să public experiența mea în acest articol.

Cum ne-am programat

Pe data de 15 martie a început etapa a 3-a de vaccinare, cea dedicată publicului larg. După cum știți, în primele zile platforma a avut multe probleme de funcționalitate din cauza faptului că zeci de mii de români încercau să se programeze la vaccin în același timp.

În seara de 14 martie am fost inspirat să intru pe platformă și am descoperit că unele centre de vaccinare își deschiseseră deja listele pentru cei care doreau să se programeze. Nu am găsit niciun loc disponibil în județul Cluj, așa că ne-am programat la centrul din Bratca, județul Bihor, la căminul cultural din comună care s-a dovedit a fi destul de modern și cochet 🙂

Faptul că puteam să ne vaccinăm cu Moderna a fost un plus. Faptul că erau multe locuri disponibile și am reușit să mă programez atât eu, cât și soția a fost argumentul decisiv. Procesul de programare a decurs ușor și rapid. Iată 2 resurse care mi-au fost utile.

programare.vaccinare-covid.gov.ro – aici te poți programa online. Recomandare mea e să folosești autentificarea cu CNP. La autentificarea cu adresa de email în unele cazuri apar probleme.

vaccin.live – aici poți vedea toate centrele de vaccinare din țară, tipul de vaccin pe care-l are fiecare centru și situația pe județe. Tot aici poți face o căutare după tipul de vaccin care te interesează.

De ce am ales să ne vaccinăm

Motivul pentru care am decis să ne vaccinăm este simplu. Am considerat că riscul de a face o formă gravă de Covid-19 este mai mare decât riscul pe care ni-l asumăm dacă ne vaccinăm. Da, sunt multe necunoscute legate de vaccinuri. Da, vaccinul poate avea efecte adverse. Am considerat totuși că beneficiile obținute prin vaccinare sunt mai mari și anume:

  • Dacă ești vaccinat, sunt șanse foarte mici să faci o formă gravă de Covid-19
  • Dacă ești vaccinat, sunt șanse foarte mici să dai virusul mai departe
  • Dacă ești vaccinat, poți călători mai ușor și fără să stai în izolare

Practic, prin vaccinare te protejezi atât pe tine, cât și pe cei din jur. Iar faptul că poți călători mai ușor e un bonus extraordinar după 1 an în care am stat atât de mult închiși în case, un an în care noi, de exemplu, am stat de două ori în izolare câte 2 săptămâni pentru a ne putea vizita părinții.

Practic, prin vaccinare te protejezi atât pe tine, cât și pe cei din jur. Iar faptul că poți călători mai ușor e un bonus extraordinar după 1 an în care am stat atât de mult închiși în case.

De ce am ales vaccinul Moderna

A fost o combinație de factori. În primul rând, în momentul în care ne-am programat, erau destul de multe controverse legate de vaccinul Astra Zeneca. În al doilea rând, am luat în considerare și perioada de așteptare pentru a doua doză. Faptul că doza 2 de Astra Zeneca se administrează abia după 8-12 săptămâni ne-a făcut să ne orientăm spre Pfizer și Moderna. Ne-am dorit să ne vaccinăm cât mai repede și cât mai aproape de localitatea în care stăm. Așa am ajuns să ne programăm la vaccinare cu Moderna.

Prima doză: efecte adverse și experiența de vaccinare

Experiența pe care am avut-o în procesul de vaccinare cu Moderna a fost foarte bună. Cu 2 zile înainte de data stabilită am primit un SMS legat de programare. Cu o zi înainte am fost sunați să confirmăm că vom putea să ne prezentăm la vaccinare și eram rugați să venim mai devreme (inițial ne programasem la ora 17, iar la telefon am fost reprogramați la ora 12). Din câte am înțeles, au fost mulți care au renunțat la programare din diverse motive.

Procesul de vaccinare a fost simplu, centrul de vaccinare – modern, curat și aerisit, iar personalul foarte amabil. Singurul efect advers pe care l-am avut după prima doză a fost o durere în braț care a trecut după 1 zi.

Procesul de vaccinare a fost simplu. M-am prezentat cu buletinul, am completat o fișă despre starea mea de sănătate și am avut o discuție scurtă cu medicul legat de vaccin. După aceea sora medicală mi-a prezentat recipientul din care urma să fiu vaccinat și mi-a administrat doza. Apoi am stat vreo 15 minute într-o altă sală împreună cu alte persoane vaccinate. La final am primit o adeverință de vaccinare pentru prima doză și asta a fost totul.

Primul și singurul efect advers pe care l-am simțit a venit după vreo oră – o durere în braț în zona vaccinată, dar nu a fost ceva grav. Din fericire, acesta a fost și singurul efect advers, iar durerea a dispărut după vreo 24 ore. Rămâne de văzut cum vor decurge lucrurile după a 2-a doză. Revin cu informații.

A doua doză: reprogramare și efecte adverse

Cu 2 zile înainte de data în care aveam programat rapelul, coordonatorii procesului de vaccinare au decis să le ofere celor programați posibilitatea de a modifica centrul de vaccinare. Ideea era simplă: dacă găseai un centru mai apropiat, putea să te programezi acolo. Nu mai erai obligat să mergi la centrul în care ai făcut prima doză.

Pentru noi posibilitatea a venit un pic prea târziu, așa că am mers la același centru. Experiența pe care am avut-o la rapel a fost similară cu cea pe care am avut-o la prima doză. Am primit un SMS cu 2 zile înainte și am fost sunați pentru confirmare în ziua de dinainte. Și de această dată am fost rugați să venim mai devreme.

Persoanele care au primit cele două doze de vaccin își pot descărca adeverința de vaccinare în format electronic de pe site-ul adulti.renv.ro

Din păcate efectele adverse au fost diferite la rapel. În cazul meu a fost doar durere în braț, soția însă a avut o bună parte din efectele adverse ce apar în prospectul vaccinului Moderna: frisoane, oboseală, greață, febră de 38°C, dureri de cap și dureri musculare. Efectele au fost cele mai puternice cam la 12 ore după vaccinare și au început să slăbească la 24 ore după vaccinare. Chiar și așa, suntem mulțumiți că am reușit să parcurgem tot procesul de vaccinare.

P.S. Prima doză am făcut-o în sâmbăta cu Paștele catolic. A doua – în sâmbăta cu Paștele ortodox. Putem spune, așadar, că ne vaccinăm din Paști în Paști 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button