Cutia cu muzichii

Despre Baia Mare, semințe și muzică rock

În Baia Mare nu există public de muzică rock. E trist, dar adevărat. M-am convins de acest lucru vinerea trecută pentru a nu știu cîta oară. Am mers împreună cu cîțiva prieteni la un concert Alernosfera la clubul Gold Time.

Pentru cei care nu au auzit încă de Alternosfera, aceasta e o trupă de rock alternativ din Republica Moldova. Formația propune o muzică proaspătă, melodioasă, cu versuri poetice – toate acestea pe ritmuri rockărești alese.

Prestația basarabenilor la Baia Mare a fost foarte bună, peste așteptările mele, pentru că nu-i ascultasem niciodată live. Publicul, însă, a lăsat de dorit. Sala a fost pe jumătate goală, iar mulți din cei care au venit, of, mai bine stăteau acasă.

Bănuiesc că e suficient să vă spun că unii și-au făcut apariția cu semințele pregătite și au început să le spargă relaxați la masă. M-am întristat, dar asta nu m-a împiedicat să mă bucur de concert. Poate că trupa nu e cunoscută, poate că evenimentul nu a fost mediatizat suficient. Și totuși…

”În Baia Mare nu prea există public în general”, îmi spunea a doua zi un prieten. Am simțit nevoia să-l contrazic. ”Gîndește-te, îi ziceam eu, ce se întîmplă prin cluburile noaste cînd ne vizitează un DJ celebru. Localurile se umplu pînă la refuz.

E plin de domnițe și flăcăi gata să dea din ce le-a dat mama natură pe tîț-tîț-uri mixate. Asta ca să nu mai zic de concertele de manele. Dacă ar veni minune (da, am scris cu m mic) în Baia Mare, ar fi paralizat tot orașul.

Bineînțeles că nu compar cele două stiluri. Departe de mine așa ceva. Și eu ascult muzică house dacă e de calitate. Pentru mine, însă, un DJ care freacă niște discuri nu se va ridica niciodată la nivelul unor oameni care cîntă vocal şi instrumental, și reușesc să închege o trupă reuşită.

E doar părerea mea și nu o impun nimănui. Așadar nu avem cu cine asculta rock în Baia Mare, ceea ce nu e neapărat o tragedie. Mergem mai departe și sperăm că mîine va fi mai bine.

Şi dacă tot e primăvară, vă propun mai jos nişte flori de mai Alternosferice.

3 Comments

  1. Nu exista public pentru rock fiindca muzica rock presupune un anumit nivel de cultura – nu e muzica gandita pentru a distra ci pentru a starni anumite emotii si chiar pentru a te pune pe ganduri… Daca marea majoritate a baimarenilor – localnici sau adoptati – sufera de lene culturala si intelectuala, nu prea ai la ce sa te astepti din partea lor.
    P.S. Cat despre faptul ca publicul a fost putin numeros, sunt convinsa ca a fost si o chestie de conjunctura, probabil existau destui oameni in oras care ar fi savurat concertul, dar au fost impiedicati sa participe din motive obiective.

  2. Nu exista public nici pentru DJ. Exista trenduri si muzica dance e si va ramane pe val (vezi toate exporturile noastre in materie). In plus tutz-tutz-urile sunt mult mai digerabile. Daca vine vreun DJ mai de nisa care nu pune tocmai ce se aude la Radio 21 nu vei avea nici acolo public. Sau vei avea public care vine din inertie si se uita dezorientat.

    Chiar in acest weekend ne-am adus aminte de Ignis Fest-ul de anul trecut, unde a venit Mihai Popoviciu, producator si DJ roman de clasa internationala si publicul a fost aproximativ 10 strong.

    In concluzie: Baia Mare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button