Cutia cu muzichii

De ce cîntă moldovenii?

muzica-republica-moldova

„Da’ la voi în Republica Moldova toată lumea cîntă?” m-a întrebat un cunoscut zilele trecute. Întrebarea a fost ușor ironică, totuși justificată. E suficient să te uiți la statistici și ai impresia că basarabenii au luat cu asalt piața muzicală din România.

Cea mai bună trupă de rock alternativ în ultimii ani – Alternosfera, cel mai bun nou artist – Mihail. Asta ca să nu zic de Carla’s Dreams care a bătut în acest an toate recordurile și a luat cam tot ce se putea lua în materie de premii (cel mai bun grup, cel mai dorit artist, cel mai bun cîntec, cel mai bun clip etc.)

În plus, basarabenii sînt prezenți la cam toate concursurile și evenimentele muzicale din România. Așa că întrebarea este legitimă. Răspunsul însă este ceva mai complex. Dacă ar fi să răspund pe același ton, aș zice că „da, toți cîntă, iar cei care nu cîntă – dansează”.

La dans am fost buni întotdeauna, probabil că e un dar înnăscut, iar dacă adaugi în ecuație niște antrenori cu școala de balet de la Moscova, atunci nu e de mirare că în Moldova există ansambluri de dans care iau premii în toată lumea.

Revenind la muzică. Spunea cineva că arta se naște din zbucium, dintr-un freamăt interior. În Moldova este multă dramă, întotdeauna a fost. E suficient să privim istoria din ultimii 100 ani ca să înțelegem de ce. Atunci cînd talentul întîlnește drama, se întrunesc condițiile pentru creație.

Săptămîna aceasta am descoperit o trupă nouă din Basarabia. Formația se numește The Motans și în această piesă pare să pună punctul pe i. Eu o ascult de vreo 2 zile și de fiecare dacă rămîn cu un nod în gît.

Sursă foto

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button