Jurnal de bord

Cum scapi de țînțari în Delta Dunării

tantari-delta-dunarii

Nu știu cum pe voi, dar pe mine tare mă mai iubesc țînțarii. Indiferent ce fac și cu ce cremă mă dau, unde mă prind, acolo mă execută. Fără scrupule și fără regrete. Într-o vreme speram că acest lucru e valabil doar pentru țînțarii din Basarabia.

Norocul nu a fost însă de partea mea. Așa că pățesc exact același lucru și cu înțepătorii din Ardeal. Doar că aici înainte să mă sugă, îi aud bîzîind în limba lor țînțărească: no, ni-la-i tuuu! După care mă execută.

Probabil că în meniul lor de insecte diptere, sîngele meu de basarabean ardelenizat apare undevă la categoria delicateselor. Cine știe! Poate dacă aș candida, m-ar vota cea mai rîvnită gustărică a anului.

Ei, și dacă v-aș zice că săptămîna trecută în Deltă nu m-a înțepat niciun țînțar. M-ați crede? Bănuiesc că nu, așa că vă invit să citiți mai departe.

Așadar săptămîna trecută am fost pentru prima dată în Delta Dunării, la Sulina ca să fiu mai exact. Am mers acolo fără să mă documentez prea mult în prealabil. Un lucru însă știam sigur. Delta Dunării e un fel de Mecca țînțarilor.

Iar eu am fost suficient de ignorant să merg la Sulina fără nicio soluție anti-țînțar. Un spray, o cremă, niște pastile albastre. Nimic! ”Lasă că găsesc eu ceva la magazinele locale” mi-am zis eu.

Și rău am făcut, pentru că Sulina e destul de slab dotată cu cele trebuincioase turiștilor. Dar despre asta o să scriu mai pe larg într-un alt articol.

Eram așadar singur și neajutorat în fața primejdiei bîzîitoare și înțepătoare, o victimă sigură. Mare însă mi-a fost mirarea cînd după o zi de umblat nu am văzut nici măcar un țînțar. Povestea s-a repetat și a doua și a treia zi.

Niciun țînțar de zare, nici dacă-l căutai cu lumînarea. ”Măi să fie, mi-am zis eu! Cine ar fi crezut?” Explicația am aflat-o doar în ultima seară, cînd ploile abundente și vestul țării se făceau anunțate și în Deltă. Lămurirea a venit din partea unui vînzător de pepeni.

Vedeți voi, week-end-ul trecut la Sulina s-au sărbătorit zilele orașului. Cu acest prilej autoritățile locale au stropit zona ca oamenii să se poată bucura de demonstrații și concerte. Din această cauza bîzîitoarele au fost amorțite în zilele cu pricina.

S-au reactivat însă odată cu furtuna care s-a năpustit asupra orașului luni dimineață. Din fericire noi eram deja pe o barcă rapidă în drum spre Tulcea. Așadar, dacă vreți să scăpați de țînțari în Deltă, mergeți cînd localnicii sărbătoresc vreun eveniment important. Poate scăpați nemușcați.

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button