Cum să lucrezi în grădină în prag de anul nou


curatenie-gradina-iarnaAți mai lucrat vreodată în grădină între sărbătorile de iarnă? Eu nu, cel puțin pînă în acest week-end cînd s-a produs premiera. Ceea ce e ironic din cel puțin două motive. Primul e destul de evident. Sfîrșitul lui decembrie aducea cu sine de obicei zăpadă, ger și colindători.

Cel puțin așa a fost cîndva. Se pare că de ceva ani încoace vremea nu prea mai ține seama de calendar. Uneori avem parte de 2-3 anotimpuri în aceeași lună. Așa se face că odată ajuns în Moldova am dat peste temperaturi de 10-12 grade cu plus în timpul zilei.

Și aici ajungem la cel de-al doilea motiv. Planul meu pentru acest concediu era clar: odihnă, lectură, scris, fotografiat și somn, cît mai mult somn. Cele 2 luni după mutarea la Cluj și-au spus cuvîntul asupra nivelului de energie din dotare.

Nici prin cap nu mi-a trecut că aș putea lucra în grădină la final de decembrie. Socoteala din tîrg nu s-a potrivit cu cea din… curte. Odată ajuns acasă s-a activat în mine modulul gospodar. Grebla, furca și mătura au răspuns prezent și înainte să-mi dau seama…

… a trecut ziua, iar frunzele rămase prin curte s-au teleportat miraculos într-o grămăjoară ce ardea molcom în aerul călduț de decembrie. ”Ce bine că ați făcut curat, zice mama. Pentru zilele următoare s-au anunțat ger și ninsori”.

Deci din cauza asta n-a nins pînă acum pe la noi, am tras eu concluzia. Lasă că la anul mai facem o curățenie la sfîrșit de noiembrie. Apropo, dacă aveți preferințe legate de programul primei ninsori sau căderea gerului, putem negocia.

Sursă foto


Scrie un răspuns

Scrie răspunsul pentru a comenta *