Jurnal de bord

Copenhaga – impresii din orașul în care locuiesc oameni fericiți

Danemarca este prima țară din nordul Europei pe care am vizitat-o. Știam că țările nordice sunt diferite. Ca o confirmare, în Copenhaga am avut o experiență diferită față de tot ce văzusem până atunci în Europa. Atât de diferită încât am avut 2 șocuri în timpul călătoriei: unul când am ajuns în Copenhaga și altul când am revenit în Cluj-Napoca.

Copenhaga este un oraș cu o populație de 600 mii de locuitori care numără 1.8 milioane cu tot cu zona metropolitană. Cu toate acestea, capitala daneză pare foarte liniștită. Copenhaga este una din cele mai primitoare și relaxate capitale din Europa. Și acest lucru se simte peste tot.

Clădirile

Majoritatea clădirilor din oraș au același stil, aceleași dimensiuni, aceeași spațiere și folosesc, în mare parte, aceeași paletă de culori. În Copenhaga simplitatea e la ea acasă. Când te plimbi prin capitala Danemarcei ai impresia că acest oraș a fost creat după un plan urbanistic bine gândit, pe care l-a respectat toată lumea.

M-a impresionat foarte mult acest lucru, pentru că sunt obișnuit cu peisajul românesc unde vezi 10 tipuri de clădiri cu 10 culori și dimensiuni diferite în același cartier. Să nu mă înțelegi greșit, nu toate clădirile din capitala daneză sunt la fel. Mai degrabă, toate respectă aceleași principii. Cu toate acestea, fiecare clădire are elemente distincte prin care iese în evidență.

Majoritatea clădirilor din oraș au același stil, aceleași dimensiuni, aceeași spațiere și folosesc, în mare parte, aceeași paletă de culori. În Copenhaga simplitatea e la ea acasă.

Paleta de culori pe care o vezi în Copenhaga e cea apropiată de culorile naturii, fără culori țipătoare, fără nuanțe care te zgârie pe retină. O altă preocupare pe care am remarcat-o este dorința danezilor de a integra natura cu peisajul urban: am văzut clădiri cu acoperiș pe care este pământ cu iarbă și copaci, clădiri separate de canale și lacuri, precum și parcuri naturale în imediata apropiere a zonelor urbane.

Sistemul de transport

Sistemul de transport din oraș și împrejurimi este bine pus la punct (fără a fi, totuși, perfect). Metroul din Copenhaga este simplu, elegant, bine organizat și eficient. Am fost mirat când am văzut că acesta nu e condus de un om, ci de un soft care execută toate operațiunile automat. E o senzație ciudată să urci într-un metrou care merge singur, dar te obișnuiești. Mai ales când vezi cât de bine își face treaba.

Metroul din Copenhaga este elegant și eficient. Acesta nu e condus de un om, ci de un soft care execută toate operațiunile automat.

Cei care nu merg cu metroul se deplasează cu bicicleta. Bicicletele sunt omniprezente în Copenhaga care rivalizează la acest capitol cu capitala Olandei. Toate drumurile au rezervat un spațiu special pentru pistele de bicicletă pe ambele sensuri de mers. Bicicletele au un statut aparte în trenuri și chiar în metrou.

În Copenhaga nu sunt foarte multe mașini, cel puțin nu atât de multe încât să fie deranjante. Iar cele care circulă prin oraș sunt mașini noi, silențioase și eficiente. Nu cred că am văzut nicăieri până acum atâtea Tesla ca în Danemarca.

Oamenii

Danemarca este pe locul 2 în topul țărilor unde locuiesc cei mai fericiți oameni din lume, fiind devansată la acest capitol doar de Finlanda. În Copenhaga am întâlnit cei mai relaxați oameni de până acum. Prin oraș nu am prea văzut oameni grăbiți sau stresați. Singurii care generau agitație erau turiștii.

Angajații din zona serviciilor se mișcă fără grabă, de parcă au tot timpul din lume. Și asta e impresia cuiva care locuiește în Ardeal 😀 Danezii sunt foarte toleranți și le place să afișeze acest lucru. Danemarca este și o țară în care timpul petrecut cu familia, în special cu copiii, este o prioritate la  nivel național.

Copenhaga este un oraș aerisit cu clădiri frumoase și omogene, cu un sistem de transport elegant și eficient, cu piste de biciclete peste tot și mașini moderne care nu fac zgomot și poluează puțin. Nici nu e de mirare că oamenii de acolo sunt așa de fericiți.

Vremea

Singurul motiv pentru care nu m-aș muta vreodată în Copenhaga este clima. Capitala Danemarcei este situată pe o insulă. Temperaturile sunt blânde, dar vremea este în cea mai mare parte posomorâtă, umedă și vântoasă. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Copenhaga este vara. Noi am fost destul de norocoși, din cele aproape 5 zile de august petrecute în Danemarca, 4 au fost însorite.

La întoarcere în România, am văzut orașul în care locuiesc cu alți ochi. După 4 zile liniștite în Copenhaga, Cluj-Napoca mi s-a părut aglomerat, agitat și foarte zgomotos. După aeroportul din Malmo, cel din Cluj-Napoca pare să fie dintr-o altă lume. Mi-a luat câteva zile să mă obișnuiesc din nou cu orașul în care stau, mai puțin cu zgomotul cauzat de avioanele care trec foarte aproape deasupra noastră începând cu primele ore ale dimineții, terminând după miezul nopții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button