Jurnal de bord

Controlorii de bilete din Cluj-Napoca vor purta camere video

Pe lângă dotarea flotei de transport public cu autobuze electrice, ceea ce e o noutate în România, CTP Cluj a anunțat recent o altă măsură în premieră națională: controlorii de bilete de pe transportul public din Cluj-Napoca vor purta camere video.

Măsura a fost anunțată ieri de directorul CTP Cluj Liviu Neag și ar urmă să fie pusă în aplicare în cursul lunii martie. Camerele vor înregistra activitatea controlorilor timp de 8 ore pe zi, vor fi montate pe niște hamuri la nivelul pieptului și vor capta atât video cât și audio.

„Credem că prin această soluţie disciplinăm şi personalul companiei noastre, dar eliminăm şi situaţiile care pot să apară între controlorul de bilete şi călătorii controlaţi în mijloacele de transport în comun”.


„Ne vom putea uita pe imagini şi vom vedea care va fi adevărata stare de fapt în cazul unor controverse şi vom avea o oglindă mai clară asupra activităţii corpului de control a CTP”, a declarat Liviu Neag.

Cred că măsura este una foarte inspirată. Eu circul zilnic cu autobuzul și, de-a lungul timpului, am observat abuzuri pe transportul în comun atât din partea controlorilor, cât și din partea unor călători. Am văzut controlori care bruscau pasagerii, atunci când aceștia nu aveau bilet și refuzau să coboare.

Am văzut și călători ce refuzau să se legitimeze și se făceau nevăzuți când li se solicita biletul. Aceste situații controversate sunt posibile datorită faptului că cei care controlează biletele au drepturi destul de limitate în raport cu pasagerii.

Din câte știu, controlorii nu te pot obliga să te legitimezi sau să cobori. Singurii care pot face acest lucru sunt polițiștii și jandarmii, de asta se și organizează periodic controale între stații la care controlorii sunt secundați de jandarmi.

În majoritatea cazurilor, oamenii își acceptă vina și plătesc amenzile pe loc. Alteori devin agresivi și se ceartă cu controlorii, deși nu au un titlu de transport valabil. Cred că pentru astfel de cazuri sunt binevenite camerele video.

Sursă știre foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button