Jurnal de bord

Colectează selectiv și poți transforma deșeurile în premii!

Pentru mine treaba asta cu reciclarea e destul de simplă. Resursele planetei noastre sînt limitate, iar noi din ce în ce mai mulți. Prin urmare, singura noastră șansă este să învățăm să reciclăm deșeurile pe care le producem și să folosim cumpătat resursele pe care le mai avem.

În caz contrar, consecințele vor fi dezastruoase și încă în cel mai scurt timp. Ascultam mirat acum 8-9 ani un prieten din Germania care îmi povestea că acolo reciclarea nu este deloc voluntară, ci chiar obligatorie, iar cei care fac greșeala să nu respecte legea se aleg cu amenzi usturătoare.

Același prieten, ecologist convins, îmi spunea că țările scandinave au dus politica eco la un asemenea nivel că își acoperă mai mult de jumătate din consumul anual de energie din deșeuri reciclate.

Bine, veți zice voi, dar ei au un sistem de colectare foarte bine pus la punct, pe cînd noi… și aici tind să vă dau dreptate. Sistemul de colectare selectivă din România este încă la început de drum. Evident că e loc de mai bine și aici un rol important îi avem şi noi, oamenii de rînd.

Eu am ales să reciclez și de 3 ani încoace strîng separat gunoiul obișnuit de cel reciclabil, după care îl duc la containerele de colectare. Mă bucur foarte mult cînd văd că și alți oameni fac același lucru.

Lucrurile au început să se miște în acest sens și în România. O dovadă este și acțiunea colecteazaselectiv.ro organizată de Eco Rom care are loc între 25-28 iunie în mai multe orașe, printre care se numără și Baia Mare (lista completă aici).

ai colectat, ai cistigat

În cadrul acestei campanii, cei care aduc la punctele de colectare (containerele galbene, albastre sau verzi) minim 10 deșeuri, primesc tichete răzuibile care le pot aduce premii pe loc.

Tichetele răzuibile conțin și un cod unic care poate fi înscris pe site-ul campaniei colecteazaselectiv.ro sau trimis prin SMS la 1899, premiul mare fiind o mașină Ford Ka.

Colectează selectiv și poți transforma deșeurile în premii, iar dacă îți convingi prietenii să ți se alăture, ai o șansă în plus! Pentru mai multe detalii vă îndemn să vizitați site-ul oficial al campaniei ”Ai colectat, ai cîștigat!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button