City break de familie în Copenhaga: obiective, recomandări, costuri
Ce să vizitezi într-un city break de 4 zile în Copenhaga
După cum scriam în articolul anterior, în luna august am făcut un city break cu familia în Copenhaga. Despre impresiile generale legate de călătorie, te invit să citești acest articol. Dacă ești interesat să afli detalii despre transport, cazare și ce obiective poți vizita cu familia în Copenhaga, citește mai departe, pentru că ești în locul potrivit 😊
Transport
Zborurile directe din România spre Copenhaga sunt destul de scumpe, de aceea am ales un zbor WizzAir spre Malmo, care se află la 63 kilometri de Copenhaga. În aeroportul din Malmo poți lua un autobuz de la Neptunbus spre Copenhaga, călătoria care leagă cele 2 puncte durează mai puțin de 1 oră.
Bilet autocar Malmo – Copenhaga – Malmo 80 RON
Cazare și masă
Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le știi despre țările nordice este că acestea sunt foarte scumpe (după standardele noastre). Și acest lucru se simte cel mai mult când vine vorba de servicii. Noi am fost norocoși, pentru că am avut la cine să stăm și nu a trebuit să dăm bani pe cazare. Prețul pentru cazare pe care l-am găsit la o căutare rapidă este acesta:
Prețul alimentelor în supermarket nu e cu mult mai mare decât cel din România. Dacă ai buget limitat, niște cumpărături rapide și un mic dejun gătit te pot ajuta considerabil. Când vine vorba de restaurante, diferența se simte. Un prânz decent în oraș începe de la 100 RON (doar dacă găsești localurile potrivite).
Obiective turistice în Copenhaga
Copenhaga este foarte ofertantă în ceea ce privește obiectivele turistice pe care le poți vizita. Prețurile sunt însă pe măsură. De aceea îți recomand un card de turist de tipul Copenhagen Card care îți oferă intrarea gratuită la zeci de obiective, transport gratuit în oraș și împrejurimi pe toate mijloacele de transport. Cardul pe care l-am cumpărat noi a costat de 108 euro pentru 72 ore și a meritat pe deplin.
Nyhavn (Portul nou)
Nyhavn este cel mai colorat și, probabil, cel mai fotografiat loc din oraș. Portul este de fapt un canal construit în secolul 17, plin de nave de toate mărimile, cu căsuțe colorate în stil italian și o mulțime de cafenele și restaurante. Portul arată foarte frumos în orice perioadă a zilei, dar are un farmec aparte seara, când soarele se apropie de apus.
Una din experiențele de neratat în Copenhaga este o călătorie cu barca prin canalele orașului. Îți recomand să o faci în partea a doua a zilei pentru o lumină mai bună. Dacă îți cumperi Copenhagen Card, ai o călătorie inclusă în prețul abonamentului.
Palatul Amalienborg și Biserica de marmură
Amalienborg este un complex de 4 palate asemănătoare care servesc drept reședință a familiei regale (Danemarca este o monarhie constituțională). Palatele nu pot fi vizitate de turiști, principala atracție din zonă este schimbul de gardă din fața palatului care are în fiecare zi de câteva ori.
Chiar lângă Amalienborg se află Biserica lui Frederick, cunoscută și ca biserica de marmură – o construcție impunătoare inspirată de Biserica Sfântul Petru din Roma. Merită să intri în interior pentru a o admira în toată splendoarea.
Insula Kastellet și Mica Sirenă
Kastellet este o insulă în formă de stea situată în interiorul unei insule. Insula a fost construită ca o redută menită să apere orașul și zona portului. Astăzi cetatea este un cadru care îmbină armonios istoria cu natura, cetatea cu esteticul – un loc bun pentru o plimbare relaxantă.
În apropierea insulei poți vedea Mica Sirenă. Personajul din celebra poveste scrisă de Hans Cristian Andersen. Statuia a fost comandată în 1909 de către Carl Jacobsen, fiul fondatorului Carlsberg și a devenit de-a lungul timpului cea mai cunoscută statuie din Copenhaga. În apropiere poți admira și biserica Sfântul Alban și fântâna arteziana Gefion.
Turnul Rotund (Rundetårn)
Turnul Rotund este o construcție de 36 metri înălțime care oferă o panoramă frumoasă spre oraș. Clădirea arată foarte cinematic pe interior, pentru a te bucura de priveliște va trebui să urci în spirală până sus, dar efortul merită pe deplin. Turnul este gol pe mijloc, în partea de sus este o zonă de sticlă pe care poți să calci și să privești în jos.
Palatul Rosenborg și Grădinile Regale
Palatul Rosenborg este reședința de toamnă a familiei regale daneze și locul în care se păstrează bijuteriile coroanei și cele mai mari comori culturale. Palatul se află în preajma unui parc foarte frumos. În curtea palatului am descoperit cu Ilinca un banc de pești grăsani care ne mâncau din palmă (aproape că ieșeau pe mal să mănânce). Prin urmare, nu am apucat să văd prea mult la această locație 😀 .
Lumea lui Hans Cristian Andersen
Hans Christian Andersen Experience este situat în casa în care s-a născut cunoscutului scriitor danez – o casă muzeu care îi celebrează viața și opera. Primele săli descriu viața scriitorului și cariera sa literară, iar următoarele sunt dedicate poveștilor sale. Fiecare sală este amenajată ca un cadru de poveste în care poți vedea, auzi și chiar interacționa cu personajele din poveștile sale. În aceeași clădire se află și Muzeul lui Ripley, care te invită să descoperi fel de fel de ciudățenii.
Locații pentru distracție în Copenhaga
Parcul de distracții Tivoli
Parcul Tivoli este al treilea cel mai vechi parc de distracții din lume după Dyrehavsbakken (care se află tot în Danemarca, la doar 15 km de Copenhaga), și Wurstelprater din Viena. Se spune că Tivoli a fost sursa de inspirație pentru celebrul parc Disneyland din Paris.
Tivoli este un orășel de distracții plin de viață în care poți găsi ceva interesant indiferent de vârsta pe care o ai. Aici ai de toate: carusele de toate dimensiunile, clădiri exotice, o mulțime de instalații pentru amatorii de senzații tari (printre care și cel mai vechi roller coaster din lume), o mulțime de magazine cu dulciuri, cafenele și restaurante. La Tivoli se organizează de multe ori spectacole și concerte.
Muzeul de știință Experimentarium
Experimentarium este un loc destinat copiilor și adulților pasionați de știință, un spațiu în care poți explora și vedea știința în acțiune. Muzeul e situate pe 3 etaje, are în jur de 4000 metri pătrați și peste 300 de exponate în care poți interacționa și te poți juca cu legile fizice și chimice.
Experimentarium e un univers plin de distracție în care înveți în timp ce te joci. Fetiței noastre i-a plăcut așa de mult că nu se mai dădea dusă de acolo. După ce am vizitat un muzeu similar în Barcelona, ne-am convins că muzeele de știință sunt printre cele mai faine obiective de vizitat într-un oraș, în special cu copii.
Grădina Zoologică din Copenhaga
Grădina Zoologică din Copenhaga este una din cele mai vechi din Europa. Amplasată pe 11 hectare, aceasta are numeroase specii de animale rare. Una dintre caracteristicile neobișnuite ale acestei grădini zoologice este turnul de observație de unde poți vedea toate animalele. Construit in 1905, acesta este unul dintre cele mai înalte turnuri de observație din lemn.
Obiective turistice în apropierea orașului Copenhaga
În apropierea orașului Copenhaga există de asemenea o suită de obiective turistice care merită vizitate. Noi am fost la 2 castele spre case am mers cu trenul. Cu Copenhagen Card poți călători și intra gratuit și la aceste locații.
Castelul Kronborg
Kronborg se află în Helsingør (aproape 1 oră de mers cu trenul) și e cunoscut drept Castelul lui Hamlet, pentru că acesta servit ca inspirație pentru Shakespeare în celebra sa piesă (în care se numește Elsinore). Helsingør a fost cândva unul din cele mai importate orașe din Europa, deoarece toate navele care veneau din Marea Nordului spre Marea Baltică treceau pe acolo și trebuiau să plătească o taxă.
În Kronborg se află una din cele mai mari săli de baluri din regiune (are pe 60 metru lungime), sală care se află chiar deasupra capelei din castel. Probabil după principiul „sus păcătuiești, jos te miluiești”. Shakespeare nu a fost niciodată la Kronborg, dar și-a luat informațiile de la trupa de teatru din care făcea parte, trupă care a ținut câteva reprezentații în castel.
Palatul Frederiksborg
După ce vizitezi castelul Kronborg, mergi neapărat la Hillerød pentru a vedea Palatul Frederiksborg. Acesta este cela mai mare palat renascentist din Scandinavia și palatul care m-a impresionat cel mai mult în Danemarca. Castelul Frederikborg este situat într-un cadru natural de vis, pe trei insulițe mici, înconjurat de un lac și de niște grădini imense.
La Frederiksborg se află Muzeul Național de Istorie. Merită să-i aloci cel puțin jumătate de zi pentru a te bucura de el pe deplin. Dacă ești fan al serialului La Casa de Papel, vei recunoaște probabil locația, pentru că aici a fost filmat episodul 5 din sezonul 3 al serialului.
După cum vezi, Copenhaga este foarte ofertantă în ceea ce privește obiectivele turistice pe care le poți vizita în oraș și împrejurimi. Vremea din regiune e destul de ploioasă în cea mai mare parte a anului, așa că cea mai bună perioadă să vizitezi capitala Danemarcei este iunie – august. Tu ai vizitat Copenhaga? Care este obiectivul care ți-a plăcut cel mai mult?