Cîteva impresii după prima zi cu fumat interzis


duhanitu-nu-i-slobod-ardealCei care au făcut măcar un concert într-un local cu fum știu cît de neplăcut este să cînți în timp ce se fumează lîngă tine. Aceasta este una din cauzele din care am făcut puține cîntări în ultimul timp. Ei bine, de ieri am un motiv în plus să cînt mai des.

Ieri, 17 martie (deci nu în 16 cum a anunțat presa) la miezul nopții a intrat în vigoare legea ce interzice fumatul în spațiile publice. Cu o zi înainte Guvernul a publicat un ghid cu o serie de amendamente ce completează legea anti-fumat. Îl puteți citi integral aici.

Revenind la cîntări, prospectam aseară cîteva localuri pentru viitorul concert și cu această ocazie am intrat în vreo 5 localuri din centru și din Piața Muzeului. La fiecare din ele am remarcat cîteva lucruri.

În față erau oameni care-și savurau cuminți țigările: unii în pereche, alții în grupuri, majoritatea destul de conformați cu noua realitate. N-am văzut localuri goale așa cum anticipau unii, cred că numărul de clienți era obișnuit pentru o seară de joi.

Trotuarele în schimb au devenit mai aglomerate, ceea ce era de așteptat. Din perspectiva unui nefumător însă e așa de plăcut să intri într-o crîșmă și să nu te izbească în nas damful de țigară. Zici că ești într-o altă lume.

Parcă văd că peste 10-20 de ani o să privim în urmă și o să ne întrebăm: cum naiba am permis fumatul atîta timp în spațiile publice?! Iar cînd le vom povesti copiilor noștri că „pe vremea noastră” erau locuri în care nu exista wireless și se fuma peste tot, aceștia vor face ochii mari și vor spune că așa o fi fost și pe vremea… dinozaurilor 🙂

Sursă imagine


Nu există comentarii

Trackbacks/Pingbacks

  1. Concluzii la 1 an de când a fost interzis fumatul în spații publice închise | Andrei Albu - […] legea ce interzice fumatul în spații publice închise. Anul trecut pe vremea asta scriam acest articol despre primele ei…

Scrie un răspuns

Scrie răspunsul pentru a comenta *