Jurnal de bord

Cîteodată parlamentarii propun și legi bune

casa-poporului-parlament-romania

Știu, pare greu de crezut, dar chiar se întîmplă. Uneori parlamentarii mai vin și cu inițiative legislative bune. Atunci cînd nu sînt ocupați să-și voteze privilegii, cînd fac pauză între două legi care le slujesc propriilor interese, legiuitorii mai vin și cu propuneri care chiar au sens.

Uneori le fac de ochii lumii, alteori ca să închidă gura opoziției sau ca să dea bine înainte de alegeri. Anul acesta am remarcat 3 propuneri legislative inspirate care sînt în curs de dezbatere în forul legislativ. Haideți să le discutăm pe rînd.

Interzicerea fumatului în spațiile publice – o lege care trebuia promulgată demult, România și Bulgaria fiind singurele state din UE care mai permit încă fumatul în locurile publice. În ultimii ani s-au făcut unii pași în această direcție, dar mai mult de ochii lumii.

Legea a fost aprobată de Senat în luna martie și urmează să fie votată în Camera Deputaților. Rămîne de văzut dacă deputații o vor considera ”compatibilă cu interesul național”. Nu de alta, dar sumele care se învîrt în acest domeniu sînt foarte mari, iar interesele pe măsură.

Carne, fructe și legume românești în magazine – o altă lege aprobată de Senat în această lună ce propune ca toate magazinele din țară să fie obligate să vîndă carne, fructe și legume românești în proporție de minimum 51%.

O inițiativă menită să sprijine producătorii locali care are corespondent în mai toate țările europene. Dacă va fi promulgată de Camera Deputaților, aceasta va stîrni destule controverse, mai ales pentru lanțurile de hipermarketuri care preferă să comercializeze preponderent produse de export.

Oprirea înmulțirii mașinilor cu volan pe dreapta – după analize și statistici, Poliția Româna a ajuns la concluzia că mai toți șoferii ce conduc mașini cu volan pe dreapta, care au fost implicați în accidente rutiere, sunt și vinovați de producerea lor.

De aceea vor să limiteze înmulțirea lor și au venit cu o propunere care face dificilă obținerea avizului pentru conducerea unui astfel de autoturism în România. În prezent inspectorii RAR nu au cum să refuze înmatricularea mașinilor cu volan pe dreapta din cauza legislației europene.

Acestea sînt cele 3 inițiativele legislative bune care mi-au atras atenția. Dacă aveți completări, vă aștept cu comentarii.

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button