Jurnal de bord

Chiria pentru Untold – fenomenul de pe piața imobiliară din Cluj-Napoca

untold-2016-might-magic-cluj

În 2015 pe piața imobiliară din Cluj-Napoca și-a făcut apariția un nou fenomen de amploare – chiria pentru festivalul Untold. Ca să vă faceți o ideea de amploarea acestuia, gîndiți-vă că vara trecută în perioada 30 iulie – 2 august unitățile de cazare pe o rază de 20 km de oraș erau ocupate.

Cel mai mult au avut de cîștigat proprietarii de hoteluri, pensiuni și hosteluri, dar și persoanele fizice care au avut spații locative de închiriat. Aceștia din urmă au sesizat rapid potențialul unui eveniment de asemenea amploare și au cîștigat în cîteva zile echivalentul chiriei pe 2-3 luni .

Avînd în vedere numele artiștilor pe care-i aduce Untold în 2016 și faptul că acesta a fost desemnat anul trecut Best Major Festival, ne așteptăm la o a doua ediție care o va depăși pe cea de anul trecut. Acest lucru se reflectă și în prețul cazărilor pentru perioada 4-7 august.

Ca să înțelegem contextul: în 2016 chiriile din Cluj au crescut și cu 30% față de 2015 (cea mai mare creștere din România), iar boom-ul imobiliar din zonă a dus prețul mediu la 1200 euro / metru pătrat de locuință, în creștere cu 14% față de anul trecut și peste media din București.

Potrivit acestor indici, Cluj-Napoca este în acest moment cea mai scumpă piață rezidențială a țării. Unii specialiști afirmă că asistăm la o bulă imobiliară similară cu cea din 2008, alții dau asigurări că situația este sub control și că scenariul nu are cum să se repete.

Cert este că în acest moment prețurile chiriilor pentru Untold sînt dictate și de situația pe piața imobiliară din oraș. Astfel se explică anunțurile de sute sau chiar mii de euro pentru apartamente de 2-3 camere pentru cîteva zile.

Și ca să mai îndulcim un pic atmosfera acestui articol, vă propun să vedem împreună care este specificul unui apartament închiriat pentru festival. Așadar într-un apartament închiriat pentru Untold:

  • Nu se gătește aproape deloc, se doarme puțin și doar ziua
  • Pot locui chiar și cîte 7-8 persoane într-o cameră
  • Miroase a alcool și a iarbă încă de la intrarea în scară
  • Oamenii se înțeleg prin semne pentru că au vocile răgușite și urechile înfundate

Bănuiesc că ar mai fi lucruri de adăugat. Vă las pe voi să veniți cu completări 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button