Jurnal de bord

Ce faci dacă primești bani care nu ți se cuvin?

prea-multi-bani… cum poți recupera banii virați într-un cont greșit

Mi s-a întîmplat acum cîțiva ani. Eram proaspăt angajat la firma la care lucrez cînd am primit un telefon de la fostul meu șef. ”Am nevoie de un serviciu din partea ta, mi-a spus el. Ți-am transferat din greșeală salariul fostului coleg X. Te rog să-mi trimiți banii înapoi”.

Am verificat și într-adevăr așa era. Vorbim aici despre un salariu de programator din domeniul IT. Zic asta ca să vă faceți o idee despre ce sumă de bani merge vorba. Trebușoara s-a întîmplat fix într-o perioadă în care nu o duceam prea strălucit cu finanțele.

Niște bani în plus mi-ar fi picat foarte bine. Mai ales că de la fostul loc de muncă plecasem cu gust amar, pentru că cei din conducere nu se purtaseră tocmai frumos cu mine. Aveam așadar de ales:

  • puteam să fac ceea ce era moral și corect – adică să transfer banii înapoi
  • sau să mă răzbun pe fosta firmă și să-i păstrez

Vedeți voi, conform legislației cel care a primit prin transfer o sumă necuvenită nu este obligat să o întoarcă dacă greșeala îi aparține celui care a făcut transferul, restituirea în acest caz se face pe cale amiabilă.

Cu totul altfel stă treaba atunci cînd greșeala aparține băncii, în acest caz instituția fiind îndreptățită să recupereze banii de la beneficiar. Cel puțin așa știu eu (dacă greșesc, vă rog să mă corectați).

În cele din urmă am ales să întorc banii, pentru că prefer să dorm liniștit noaptea și pentru că știu că în viața plătești un preț pentru orice. Aș fi curios să aflu însă ce ați fi făcut voi în locul meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button