Baia Mare şi Marele Zid Ţigănesc

Mare scandal mare la Baia Mare. Totul a pornit de la iniţiativa edilului băimărean de a construi în zona Electrolizei un zid care să despartă strada de blocurile sociale locuite de ţigani. Cauza – numărul mare de accidente provocate mai ales de copiii care ies pe carosabil, dar şi numărul mare de reclamaţii venite din partea vecinilor şi proprietarilor de localuri şi apropiere.

Toate bune şi frumoase, toată lumea fericită inclusiv locatarii blocurilor sociale care erau bucuroşi că s-a gîndit cineva la ei în afara campaniei electorale. Asta pînă în momentul în care au sărit “în ajutor” presa străină şi ONG-urile pentru apărarea drepturilor sărmanilor rromi.

Argumentul protecţiei este doar un pretext, spun acestea. Adevăratul motiv al zidului este să izoleze acestă comunitate şi să ascundă sărăcia de ochii lumii. Zidul este o dovadă a discriminării, prin urmare trebuie dat jos.

Ţiganii cînd au auzit cunvîntul discriminare au simţit că e rost de făcut oareşce bănişori, aşa că au schimbat placa. Nu mai vor zid. Şi uite aşa au început să curgă spre Baia Mare reprezentanți a fel de fel de organizaţii şi instituţii.

Au venit, s-au uitat, au măsurat şi au plecat după ce şi-au dat seama că se face prea mult caz pentru un gard care nu izolează pe nimeni, ba dimpotrivă – face viaţa mai simplă atît locatarilor, vecinilor acestora cît şi şoferilor care circulă prin zonă.

Şi în timp ce dezbaterile continuă, iar muncitorii au terminat construcţia zidului, ţiganii s-au apucat să-l fure şi să-l vîndă bucată cu bucată. Azi cîteva dale, mîine un bolţar, poimîine cîteva blocuri şi viaţa merge înainte. Primăria s-ar putea să fie nevoită să angajeze o firmă să păzească zidul de cei pe care acesta îi protejează.

Viaţa nu e niciodată plictisitoare acolo unde există ţigani.

Scrie un răspuns

Scrie răspunsul pentru a comenta *