Jurnal de bord

Argentina lui Messi este noua Campioană Mondială

Campionatul Mondial din Qatar a avut una din cele mai frumoase finale din istoria competiției. Timp de două ore, microbiștii din toată lumea au urmărit un thriller fotbalistic de senzație. Argentina lui Messi, campioana Americii de Sud, a întâlnit Franța lui Mbappe, campioana mondială en titre.

În primele 80 de minute pe teren a existat o singură echipă. Argentina s-a apărat exemplar și a dominat clar meciul în fața unei echipe franceze cvasiinexistente. Argentinienii au condus pe tabelă prin golurile marcate de Lionel Messi (din penalty) și Angel Di Maria.

Francezii au revenit neașteptat și au egalat în doua două minute prin Kylian Mbappe care a transformat un penalty și apoi a marcat din acțiune. În prelungiri Argentina a punctat din nou prin Messi ca Franța să egaleze din nou prin același Mbappe (care a reușit astfel o triplă).

Câștigătoarea a fost decisă la loviturile de departajare unde portarul Emiliano Martinez a făcut din nou diferența (la fel ca în meciul contra Olandei). Argentina a câștigat al treilea titlu mondial după o așteptare de 36 ani (în care a pierdut două finale).

Messi și-a încununat cariera fotbalistică cu ultimul trofeu major care-i lipsea. Lumea fotbalului avea nevoie de o astfel de poveste. Lumea are nevoie de astfel de povești…

Iată câteva impresii la cald despre finală și turneu:

 • Naționala Argentinei a jucat majoritatea meciurilor ca acasă. În finală, numărul suporterilor argentinieni l-a depășit de vreo 10 de ori pe cel al echipei franceze.
 • Argentina a început rău turneul cu o înfrângere în fața Arabiei Saudite după care a crescut cu fiecare meci, demonstrând maturitate și forță de grup.
 • Dacă e să fiu obiectiv, campioana Americii de Sud a fost favorizată în câteva rânduri în care i s-au oferit penalty-uri discutabile (inclusiv în marea finală), ceea ce nu-i scade cu nimic din merit.
 • Argentina are un nou D10S. Lionel Messi l-a egalat pe legendarul Diego Maradona la echipa națională, depășindu-l la nivel de reușite personale cu echipele de club.

Această performanță a fost posibilă datorită unui antrenor inspirat și a unei echipe cu un spirit colectiv extraordinar. Argentinienii au luptat cu încrâncenare pentru fiecare balon, s-au dedicat total și aici cred că s-a făcut diferența.

La Campionatul Mondial din Qatar Lionel Messi a reușit niște performanțe greu de egalat:

 • Jucătorul implicat în cele mai multe faze decisive la Cupele Mondiale, 21. El a bifat 13 goluri și 8 pase decisive.
 • Primul jucător care marchează în toate fazele eliminatorii de la un singur Mondial: optimi, sferturi, semifinale și finală.
 • Argentinianul cu cele mai multe meciuri jucate la Cupele Mondiale, 22, cu una mai multe decât marele Diego Maradona.
 • În finala cu Franța, Messi a bătut recordul de meciuri jucate la Cupele Mondiale. El are 26 de prezențe, cu una peste legendarul german Lothar Matthaus.
 • Lionel Messi este, de asemenea, singurul jucător cu pase decisive la 5 Cupe Mondiale.

Fotbalul, însă, este un joc de echipă. Așa că această performanță a fost posibilă datorită unui antrenor inspirat și a unei echipe cu un spirit colectiv extraordinar. Argentinienii au luptat cu încrâncenare pentru fiecare balon, s-au dedicat total și aici cred că s-a făcut diferența.

 • Portarul Emiliano Martinez a avut câteva parade excelente și a apărat miraculos mai multe lovituri de la 11 metri. A fost desemnat cel mai bun portar al turneului.
 • Rodrigo De Paul, Alexis Mac Allister și Enzo Fernandez au fost oamenii de bază ai Argentinei la mijlocul terenului, acolo unde s-a făcut de multe ori diferența. Enzo Fernandez (21 ani) a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător.
 • Angel Di Maria a avut o contribuție decisivă în finală, marcând un gol și obținând o lovitură de la 11 metri transformată de Messi.

Binecuvântată de Zeul Fotbalului cu un capătan de excepție, ajutată puțin și de arbitri, Argentina a câștigat meritat Campionatul Mondial, iar Messi și-a încununat cariera fotbalistică cu ultimul trofeu major care-i lipsea. Lumea fotbalului avea nevoie de o astfel de poveste. Lumea are nevoie de astfel de povești…

Sursă foto 1 | 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button