Jurnal de bord

Americanii, deștepții și capra vecinului

Îi tot luăm peste picior pe americani că-s proști, că nu știu nici măcar unde e Europa pe hartă, că-s grași și trăiesc nesănătos. Ei bine, americanii au o trăsătură pe care eu personal o admir – faptul că la ei fiecare om contează.

Vă mai aduceți aminte de cazul Teo Peter în care un soldat american a omorît un artist român? Ce au făcut americanii? Au venit repejor și și-au luat soldățelul acasă, deși era vinovat, toate probele au dispărut ca prin minune, iar noi românii am înghițit gălușca nu cumva să-i supărăm pe frații mai mari.

Luna trecută un caz similar, doar că rolurile s-au inversat: un baschetbalist american a fost omorît într-o ceartă stupidă într-un club de noapte din Giurgiu. FBI-ul a venit ca vîntul și ca gîndul să se asigure că făptașul este prins și pedepsit. De ce? Pentru că e vorba de un american, de unul de-al lor, iar ei nu lasă pe nimeni în urmă.

Cu siguranță că ucigașul trebuie prins și băgat la închisoare. Dar oare reprezintă acest caz o situație izolată? Din păcate în România astfel de cazuri au loc aproape zilnic. Multe din ele rământ nerezolvate, ignorate sau chiar nedescoperite. Și mă întreb atunci – e mai presus viața unui american decît viața unui om cu altă cetățenie, a unui român de exemplu?

Cu siguranță că nu. Diferența consta în atitudinea statului și a cetățenilor unii față de alții. Americanii se bat cu pumnul în piept și își pun steagul țării în fața casei, pe cînd nouă ne e rușine să spunem că suntem români, iar statul nu dă doi bani pe noi, în afara cazului în care trebuie să ne impoziteze suplimentar.

Americanilor li se insuflă de mici ideea că fiecare e deosebit, că poate realiza lucruri mărețe. La noi sunt arătați cu degetul cei care încearcă să iasă în evidență, care încearcă mai mult prin forțe proprii. De ce să aibă vecinul mai mult decît mine? Şi ce dacă muncește mai mult și e mai deștept?! Lasă să-i fie și lui la fel de greu ca și mie.

Putem să rîdem mult și bine de americani. Lasă-i să fie proști, grași și ignoranți și să trăiască bine. Noi în schimb o s-o ducem de pe o zi pe alta, o să ne săpăm groapa unul altuia, dar în schimb o să fim atît de mîndri de deștepți ce sîntem.

Vom continua să rîdem de ei pentru că, de fapt, noi rîdem de noi înșine, încercînd să găsim motive și pretexte ca să justificăm starea de lucruri în care ne complăcem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button