Jurnal de bord

Alegeri parlamentare Republica Moldova – păreri și informații utile

Duminică, 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată, sistemul de vot va fi mixt. Din cei 101 parlamentari, jumătate vor fi aleși pe circumscripție națională (se votează un partid), jumătate pe cea uninominală (se votează un candidat). Pe scurt, sistemul e similar cu cel din România.

Șanse reale de a depăși pragul electoral au Partidul Socialist al lui Dodon, Partidul Democrat al lui Plahotniuc, Partidul ŞOR și Blocul ACUM în frunte cu Maia Sandu, a patra opțiune fiind, după părerea mea, singura care ar putea orienta din nou Moldova pe direcția europeană.

Diaspora va fi reprezentată în Parlament doar de 3 aleși: 1 din circumscripția de est, 1 din circumscripția de vest și altul din SUA și Canada. Pe cec.md puteți găsi toate circumscripțiile și candidații pe care îi puteți vota, inclusiv cei pentru diaspora.

Pe lângă alegerile parlamentare, în aceeași zi va avea loc și un referendum consultativ. Așadar, pe lângă cele 2 buletine legate de alegerile parlamentare, cetățenii Republicii Moldova vor mai primi încă 2 în care vor fi invitați să răspundă la următoarele întrebări.

1. Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?

2. Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?

Ca de obicei, vă îndemn să mergeți la vot, indiferent de opțiunea politică pe care o aveți. Sper ca participarea la aceste alegeri parlamentare să fie cât mai mare și mai reprezentativă. Pentru o analiză politică de ansamblu, vă recomand acest articol.

Sursă img

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button