Cutia cu muzichii

Uraaa, uraaa! Vine în Cluj Ana Mouraaa!

ana-moura-concert-fado-cluj

Întotdeauna mi-a plăcut cum sună limba portugheză. Nu știu de ce, dar de fiecare dată cînd aud pe cineva vorbind această limbă, îmi imaginez o bomboană de ciocolată dulce și rotunjoară. E posibil ca explicația să fie faptul că, dintre toate limbile latine, portugheza e cea mai apropiată de limba română.

Apropo, vă mai amintiți cum ne spunea profesoara de limbă română că în nicio altă limbă din lume nu există un echivalent pentru cuvîntul „dor”? Ei bine, în limba portugheză este un cuvînt foarte apropiat ca sens de dorul nostru – saudade.

Saudade este tînjirea după ceva, acest ceva fiind de obicei greu de pus în cuvinte. Și dacă la noi dorul este asociat cu doina, la portughezi saudade este legat de fado – un gen muzical interpretativ și melodic originar din zona Lisabonei.

Fado provine de la latinescul fatum (care înseamnă destin sau soartă) și este un stil muzical cu melodii melancolice ce a devenit cu timpul muzica emblemă a Portugaliei. De ce vă spun aceste lucruri? E simplu, duminica viitoare în Cluj vom avea un concert fado de zile mari.

Duminică 28 Februarie la ora 20 la Sala Polivalentă va urca pe scenă Ana Moura – cea mai îndrăgită cîntăreață de muzică fado la ora actuală. Ana revine în România cu noul său album „Moura” pe care l-a lansat anul trecut.

Recitalul de duminică promite un suflu proaspat care combină specificul pieselor fado cu influențe pop. Concertul său de acum 3 ani din Cluj a avut loc cu casa închisă, putem presupune așadar că povestea se va repeta.

Vă las un playlist cu cîteva dintre piesele sale. Bilete pot fi cumpărate de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button