Opțiuni, recomandări și costuri pentru cei care merg din Cluj-Napoca la Chișinău
Anul acesta se împlinesc 15 ani de cînd bat drumul Cluj – Iași – Chișinău. Sunt 15 ani în care am avut parte de tot felul de aventuri și situații neprevăzute. Nu o să vi le povestesc în acest articol, pentru că mi-ar lua prea mult timp.
Vreau însă să vă ofer cîteva sfaturi pentru cazul în vreți să circulați pe acest traseu și nu aveți mașină personală ca să știți ce opțiuni aveți, care sunt costurile și ce avantaje și dezavantaje implică fiecare din ele. Așadar să le luăm pe rînd.
Tren Timișoara – Iași – Chișinău
Primii ani am călătorit cu trenul, pentru că eram student și era mai ieftin. De obicei luam trenul pînă la Iași, iar de acolo luam o legătură. 5 ani de mers la clasa a doua însă mi-au fost de ajuns. Știm cu toții cum circulă trenurile în România.
Vorbim despre întîrzieri de zeci de minute, bilete dublate pentru același loc, populația pestriță și înghesuiala din vagoane, mai ales de sărbători. Soluția pe care am găsit-o și pe care o folosesc de cîțiva ani este mersul la cușetă.
E mai scump, dar așa poți călători în condiții decente fără să-ți faci griji că cineva o să-ți fure din bagaje. Recomandarea mea este să vă cumpărați biletele din timp pentru a fi siguri că aveți loc și pentru a beneficia de reducere.
Anul trecut a fost introdusă o cursă nouă pe traseul Iași-Chișinău care se vrea o legătură pentru trenul Timișoara-Iași. Din cîte am aflat acesta pornește la pe la ora 17 din Iași (stația Nicolina) și pe la 7 dimineața din Chișinău. Călătoria durează 3 ore cu tot cu vamă.
Avantaje: confort pat, siguranță bagajelor, acces la priză
Dezavantaje: băi insalubre, întîrzieri, preț mare (în jur de 120 ron de la Cluj la Iași)
Autocar direct Cluj-Chișinău
După 5 ani de mers cu trenul am început să călătoresc cu autocarul. În prezent există două curse principale care asigură transportul cu autocarul pe traseul Cluj – Chișinău: cu pornire la ora 17 și 18 din Cluj-Napoca și 19:30 și 18:30 din Chișinău (eu v-o recomand pe a doua).
Inițial acestea treceau frontiera prin vama Sculeni, în 2015 însă traseul a fost schimbat prin vama Leușeni/Albița. Călătoria durează în jur de 12-13 ore, dar variază în funcție de vreme și cît de mult se stă la vamă.
Avantaje: transport direct, preț redus (80 ron pentru o călătorie)
Dezavantaje: confort redus (în special cînd e aglomerat)
Avion BlueAir Cluj – Iași
Dacă cineva mi-ar fi spus acum 10 ani că în 2016 vom avea curse interne atît de accesibile, probabil că nu l-aș fi crezut. Ei, bine, ceea ce părea de domeniul fantasticului este pe cale să devină realitate.
Începînd din luna octombrie a acestui an, compania BlueAir va introduce curse de avion low-cost pe traseul Cluj-Napoca – Iași la prețul de 89 lei. În prețul biletului călătorii au inclus un bagaj de cabină (max 10 kg) și un bagaj de cală (max 32 kg).
Conform site-ului BlueAir cursele din Cluj vor porni zilnic la ora 8:25 și vor ajunge la 10:45 în Iași, cursa retur fiind programată pentru ora 7 dimineața din Iași.
Avantaje: durata scurtă a călătoriei, confort, preț redus
Dezavantaje: timpi morți de așteptare în aeroport
Sper că informațiile de mai sus o să vă ajute să vă planificați călătoria. Ar mai fi important de menționat ca pe traseul Chișinău-Iași există o multitudine de microbuze care circula cam la fiecare 2 ore și care vă pot ajuta să faceți mai ușor legătura (exemplu).
De exemplu puteți opta și pentru transport mix tren / avion Cluj-Iași, iar mai apoi să luați din Iași un microbuz. Același lucru e valabil și pentru drumul de retur. Dacă mai aveți sugestii de curse pe care nu le-am menționat, vă rog să-mi lăsați un comentariu.
Călătorie ușoară și să ne auzim doar de bine!
P.S. Dacă tot mergeți în Chișinău, vă recomand să vizitați cele mai mari beciuri din lume: despre Cricova am scris aici și aici, iar despre Mileștii Mici aici și aici.