Cutia cu muzichii

Novecento – legenda pianistului de pe ocean

Lucrurile nu sînt terminate atîta timp cît mai ai o poveste de spus și o persoană căreia să i-o povestești – așa începe legenda pianistului de pe ocean, o poveste neobișnuită, diferită de tot ce ai citit, auzit sau văzut pînă în acest moment.

La răscruce de vremuri, atunci cînd secolul 18 își trăia ultimele zile, la bordul navei americane Virginian se naște un copil. Cîteva zile mai tîrziu vasul de croazieră ajunge în lumea nouă, emigranții de toate culorile și vîrstele dau năvală spre gura de debarcare, iar copilul este abandonat.

Un mașinist de culoare îl găsește pe pianul din sala de baluri din clasa 1 și hotărăște să-l adopte. Îi pune numele Danny Boodmann T D Lemon 1900. Danny Boodmann – pentru că acesta era numele lui, T D Lemon – pentru că asta scria pe cutia în care l-a găsit și 1900 pentru că întîmplarea a avut loc în primele zile ale secolul 19.

1900, așa avea să fie alintat copilul de întreg echipajul care l-a educat și l-a crescut cum a știut mai bine. Minunea s-a produs după cîțiva ani într-o noapte în care membrii echipajului au fost treziți de o muzică dumnezeiască. Au mers cu toții în sala de baluri și l-au găsit pe micul 1900 așezat la pian de parcă acolo i-ar fi fost locul de cînd e lumea.

Vestea s-a răspîndit cu viteza fulgerului și oamenii au început să povestească despre un pianist care cînta o muzică nemaiauzită cu o viteză extraordinară de parcă ar fi avut 4 mîini.

Cei care vroiau să-l asculte urcau pe vapor și călătoreau cîteva săptămîni ascultînd muzica zeilor, pentru că, vedeți voi, pianistul nu cobora niciodată pe uscat. Pămîntul era un vapor prea mare pentru el, așa că vaporul a devenit lumea lui.

Vă las pe voi să descoperiți continuarea și vă îndemn să priviți filmul bazat pe micro-romanul lui Alessandro Baricco, realizat de Giuseppe Tornatore, cu Tim Roth în rolul principal și muzica legendarului Ennio Morricone care te învăluie și te duce într-o altă lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button