Cutia cu muzichii

Impresii despre concertul aniversar Grigore Leșe 60 ani de la Baia Mare

grigore-lese-60-ani-baia-mareAseară am fost la Teatrul Municipal Baia Mare unde am asistat la un eveniment dublu: lansarea cărții ”Acum știu cine sunt” semnată de Grigore Leșe urmată de un concert aniversar Grigore Leșe 60 ani.

Vă mărturisesc de la bun început că, spre rușinea mea, pînă ieri nu știam prea multe despre acest om. Știam că s-a născut în Țara Lăpușului și că este unul din cei mai apreciați rapsozi din România.

Auzisem bineînțeles celebrul cuc din Bucovina în interpretarea sa, îl văzusem de asemenea și în piesa Cazul Pintea Viteazul. De aceea am decis să merg la eveniment.

Intrarea a fost liberă, sala teatrului arhiplină, media de vîrstă în jur de 50 ani. În deschidere au luat cuvîntul diferiți oficiali. Țin să menționez două momente:

1. Grigore Leșe a primit titlul de Cetățean de onoare al județului Maramureș (fiind primul care primește această distincție)

2. În Stoiceni, localitatea de baștină a rapsodului, se construiește un complex cultural care va găzdui școli de vară, concerte și alte evenimente de acest gen.

După acestea a început concertul propriu-zis care l-a avut ca invitat special pe maestrul Gheorghe Zamfir. A urmat o oră și ceva de folclor autentic în interpretarea celor doi presărat cu fragmente din cartea lui Leșe.

Naiul, fluierul și acordeonul au creat atmosferă în sala teatrului, iar spectatorii n-au ezitat să cînte împreună cu cei doi mari maeștri ai muzicii populare. Am ieșit de la concert entuziasmat cu promisiunea de a reveni cu altă ocazie.

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button