Ce poți face într-un city break de 4 zile la Paris: impresii, recomandări și fotografii
Luna aceasta am făcut un city break la Paris. A fost prima mea vizită în orașul de pe Sena, o vizită de 4 zile în care mi-am propus să explorez și să văd cît mai multe. Am reușit să văd suficient pentru o primă impresie, cu mențiunea că Parisul e totuși prea mare pentru a fi vizitat într-un timp așa scurt.
Vreau să vă împărtășesc în acest articol cîteva recomandări legate de orașul luminilor. Sper să vă folosească, mai ales că ofertele de călătorie spre capitala Franței sunt din ce în ce mai accesibile. Așadar să purcedem.
Cum ajungi la Paris
Noi am mers cu avionul, am luat biletele cu patru luni înainte în cadrul unei oferte Wizz Air 1 + 1 gratis. Cluj-Napoca – Paris Beauvais: preț standard 620 lei. Beauvais este un aeroport destinat în special curselor low-cost și se află la 90 km de Paris, adică o oră și ceva de mers cu autocarul.
Autocarele se pot lua din fața aeroportului, iar la întoarcere din Port Maillot. Orarul acestora e special conceput pentru cursele de avion care sosesc și pleacă din aeroport. Prețul biletului este de 17 euro pentru un singur drum (15.9 euro dacă iei biletul de pe internet).
Opțiuni de cazare
Am luat în calcul mai multe variante, fiind conștient de la bun început că prețurile din Paris sînt mai mari decît în alte orașe europene. Nu mă așteptam să fie totuși chiar așa de mari.
În cele din urmă am rezervat un apartament micuț în zona Batignolles prin portalul Airbnb. A fost prima mea experiență pe acest site. Mi-a plăcut și îl recomand cu căldură. Chiria a fost 200 euro pentru 4 zile, adică mai puțin decît am fi dat pentru un hostel decent.
Obiective de vizitat
Nu vreau să insist prea mult asupra obiectivelor, ci mai degrabă să vă dau cîteva idei legate de cînd și cum ar fi cel mai bine să le vizitați.
O primă recomandare: dacă intenționați să faceți un tur al muzeelor, mergeți în prima duminică din lună, pentru că atunci intrarea e gratuită pentru toată lumea. Cei care au 26 ani sau mai puțin au de asemenea intrarea liberă sau reducere la majoritatea punctelor de interes.
Turnul Montparnasse – cea mai bună alegere pentru o panoramă spre Paris. Înălțime 210 metri, puțini turiști (pentru că toți se înghesuie la Eiffel), priveliște splendidă. Am scris mai multe în acest articol.
Turnul Eiffel – trebuie văzut atît noaptea cît și ziua pentru o experiență completă, nu am urcat pentru că era o coadă foarte mare la intrare.
Podul Alexandre III – cel mai frumos pod din Paris, mai ales la apus. Nu-s de neglijat însă nici celelalte, recomandarea mea fiind să le luați la pas pe toate pînă la Île de la Cité.
Cartierul Latin – îl recomand în special pentru mîncare și suveniruri. Am găsit aici prețuri bune la amîndouă, în special pe străduțele mici. Prețul unui meniu este între 10 și 15 euro. După ce v-ați pus stomacul la cale, puteți vizita Panteonul și Sorbona, care se află în apropiere, precum și Jardin du Louxembourg.
Champs Ellysées – merită să faceți o plimbare lejeră de la Arcul de Triumf spre centru pe cel mai cunoscut bulevard din Paris.
Zona Louvre – recomand să explorați piețele și parcurile din imediata vecinătate dacă vreți să simțiți suflul orașului. Pentru muzeul în sine aveți nevoie măcar de o jumătate de zi.
Dealul Montmartre – merită urcat pentru că în vîrf vă așteaptă o priveliște drăguță spre oraș și o biserică frumoasă cu intrare liberă. E vorba bineînțeles de Sacre Coeur. În drum spre ea puteți trece pe la Moulin Rouge și Place Pigalle pentru că-s în aceeași zonă.
Île de la Cité – insula cochetă din inima Parisului trebuie văzută de la un capăt la altul, mai ales că în capătul estic vă așteaptă celebra catedrală Notre Damme.
Mijloacele de transport
Sistemul de transport din Paris e destul de ușor de folosit. Noi am optat pentru un abonament de 3 zile pentru zonele 1-3 ale orașului. Teoretic nu ai nevoie de mai mult de atît, pentru că majoritatea obiectivelor se află în centru.
Am mers (cu autobusul) inclusiv pe timp de noapte și am fost impresionat de cît bine organizate sînt toate. În plus, abonamentul îți oferă și reducere la multe obiective turistice.
Prețul acestuia este 25 euro și include toate mijloacele de transport în comun cu excepția vapoarelor (alte opțiuni aici).
Impresii generale
Ce mi-a plăcut la francezi e faptul că sunt foarte politicoși și respectuoși. Fie că am intrat într-un restaurant sau într-un magazin de cartier, toți cei cu care am vorbit m-au luat cu monsieur, s’il vous plaît și bonne soirée!
Mîncarea este pur și simplu delicioasă, oamenii aceia au o cultură culinară la care noi nu o să ajungem nici peste 100 ani. De dulciuri nici nu are rost să vă zic pentru că îmi plouă în gură numai cînd mă gîndesc.
Una peste alta, Parisul a fost cel mai frumos oraș pe care l-am văzut pînă acum, unul pe care cred că ar trebui să-l vadă fiecare măcar o dată în viață, vorba poetului – să vezi Parisul și să mori! Eu aș reformula și aș zice: să vezi Parisul și să-ți placă, iar dacă se poate să te mai întorci 🙂