Ce este Ice Bucket Challenge și cum a devenit un fenomen global
După Harlem shake, planking și Happy un nou fenomen face ravagii în lumea întreagă. E vorba de Ice Bucket Challenge. Dacă ești curios să afli mai multe te invit să citești acest articol. Așadar să purcedem.
Ce este Ice Bucket Challenge?
Ice Bucket Challenge este o mișcare ce a început în această vară în Statele Unite. Scopul declarat al acesteia este să strîngă fonduri pentru găsirea unui tratament pentru bolnavii ce suferă de scleroză laterală amiotrofică (SLA).
Oamenii din lumea întreagă sînt provocați de prieteni și cunoscuți să facă o donație pentru această cauză sau să se filmeze în timp ce-și varsă în cap o găleată cu apă cu gheață. Cei care acceptă provocarea pot nominaliza la rîndul lor alți 3 oameni care trebuie să facă același lucru în maxim 24 ore.
Ce este scleroză laterală amiotrofică?
Probabil că ați auzit de Alzheimer. Simptomele acestei boli constau în atrofierea treptată a creierului și pierderea progresivă a intelectului. În cazul sclerozei lucrurile stau invers: creierul este cruțat în timp ce corpul se stinge treptat.
SLA sau boala Lou Gehrig distruge treptat neuronii care controlează mișcările voluntare, ducînd la paralizie și în cele din urmă la moarte. Probabil că cel mai cunoscut om care suferă de SLA este fizicianul Stephen Hawking. Din păcate omenirea nu a descoperit încă un tratament pentru această boală.
Cum a apărut Ice Bucket Challenge?
Există mai multe teorii legate de originea acestei mișcări. Cea mai răspîndită face referire la jucătorul american de baseball Pete Frates care a fost nevoit să renunțe la sport după ce a fost diagnosticat cu scleroză în 2012.
Se spune că acesta i-a provocat pe cîțiva colegi din echipa Red Sox să-și toarne în cap apă cu gheață sau să doneze 100 dolari pentru bolnavii de scleroză. Se pare însă că provocarea circula și mai înainte în diferite forme în cadrul unui grup de atleți profesioniști.
Numită și provocarea cu apă rece, aceasta presupunea ca cel vizat să plonjeze într-o apă rece sau să și-o toarne în cap. Scopul era acela de a face ceva stupid și amuzat, orientarea spre o cauză caritabilă a venit abia după.
Ce a devenit Ice Bucket Challenge?
În mai puțin de 2 luni Ice Bucket Challenge s-a răspîndit cu viteza luminii și a ajuns un fenomen global. O mulțime de celebrități din SUA au răspuns provocării și au donat bani pentru găsirea unui tratament.
De vreo săptămînă și ceva mișcarea a ajuns și în România. Sportivi, cîntăreți, artiști și politicieni autohtoni au acceptat provocarea și și-au trîntit ligheanul cu apă în cap (vă rog să remarcați tonul ironic).
Impresia mea este că pentru majoritatea oamenilor IBC este doar o ocazie de-a posta filmulețe pe internet și de a strînge like-uri. E plin Facebook-ul de oameni care își toarnă apă în cap fără să aibă habar despre ce este vorba și care e scopul acestei campanii.
Ice Bucket Challenge a ajuns un concurs global de senzații tari și tricouri ude, pentru că majoritatea cheltuie mai mulți bani pe pungi cu gheață decît pentru caritate. Cu toate acestea IBC a contribuit mult pe partea de conștientizare.
La aceasta se adaugă și cele cîteva zeci de milioane donate pentru găsirea unui tratament (sper sincer că măcar o parte să fie folosiți pentru acest scop). La cîteva mii de nătăfleți este unul care donează și acest lucru nu poate decît să ne bucure.
One Comment