Jurnal de tată

Ilinca, 1 an și 11 luni: prima lună la creșă și prima propoziție

Weekend-ul trecut Ilinca a spus prima propoziție. Are doar 3 cuvinte, da’-i propoziție. Îi făceam baie, ea se juca cu o minge, când am auzit-o: „Du-te acolo”. Am tresărit, m-am bucurat, după care am fugit să iau telefonul ca să imortalizez momentul. N-avea rost să mă grăbesc, pentru că de atunci o tot repetă.

De câteva zile ne tot trimite. Nu știm încă unde, cred că urmează să aflăm. „Duuuu-te colo! Du-te aaaacolo! Du-te du-te du-te acolo!” Eu tare mă tem că la noi în familie a apărut un Project Manager. Aproape 2 ani ne-a purtat de ici-colo numai din interjecții, lacrimi, zâmbete și priviri. Și acum s-ar putea să fi decis să treacă la alt nivel.

Impresii după prima lună de creșă

Cea mai importantă etapă a acestei luni a fost creșa. După cum vă spuneam într-un articol anterior, Ilinca a răcit încă din prima săptămână. Așa că după 4 zile de creșă a urmat o săptămână întreagă în care a stat lipită de noi acasă. Și când zic lipită, o spun la propriu, pentru că a vrut să fie ținută mai tot timpul în brațe ca să recupereze afecțiunea care i-a lipsit cât a fost plecată.

Se pare că, atunci când se află într-un mediu în care nu se simt confortabil 100%, copiii mici se abțin să-și exprime pe deplin emoțiile. Așa că le tot adună și le exteriorizează doar după ce ajung în mediul lor. Așa se explică situațiile în care educatoarea de la creșă îți spune încântată „fetița dumneavoastră a fost foarte cuminte și liniștită”, iar după ce ajungi cu ea acasă nu o poți opri 2-3 ore din plâns.

Luna aceasta în familia noastră se practică munca de acasă cu copilul în brațe. Lucrăm cât își face Ilinca somnul de amiază, lucrăm în schimburi, mai stăm cu ea în brațe prin ședințe, mai recuperăm noaptea. Și așteptăm ziua în care Ilinca va merge din nou la creșă. După care, probabil, o vom lua de la capăt.

La a doua încercare, Ilinca a mers 3 zile la creșă, după care răceala a recidivat. În momentul în care scriu acest articol avem aproape 4 săptămâni de la începutul lunii din care Ilinca a stat efectiv la creșă doar 7 zile. Și, când mă gândesc, cu câtă nerăbdare am așteptat să înceapă creșa. În naivitatea mea, speram că fetița noastră se va adapta rapid la noua experiență, după care vom avea și noi măcar 2-3 săptămâni de pauză în care să putem… lucra de acasă în liniște.

Între timp am aflat că fenomenul este firesc și că majoritatea copiilor pățesc același lucru în primii ani de creșă și grădiniță. Desigur, există și copii cu imunitate foarte bună care nu răcesc deloc. Am tot auzit de ei, dar nu știu dacă i-a văzut vreodată cineva. Ceilalți copii, cum este și al nostru, trebuie să-și dezvolte imunitatea trecând prin boli și răceli. Iar părinții trec prin bolile copilăriei împreună cu copiii, încercând în același timp să facă față și vieții de adult.

Etapa preferințelor pentru un părinte în funcție de context

Și, ca să fie lucrurile și mai interesante, de vreo lună Ilinca a intrat într-o etapă în care are preferințe legate de unul dintre părinți în funcție de context. Practic, fetița noastră a ajuns să asocieze anumite activități cu unul dintre părinți și refuză să le facă cu celălalt. Iar atunci când dorințele nu-i sunt respectate, își face auzită vocea. Iată câteva din activitățile pe care vrea să le facă doar cu mine:

  • schimbatul scutecului (face ca trenul dacă încearcă să i-l schimbe soția)
  • baia de seară (la care avem câteva ritualuri și scenarii de la care nu ne abatem)
  • spălatul mâinilor (înaintea căruia trebuie să alerg după ea prin casă să o prind)
  • aspiratul nasului cu batista bebelușului (în perioada în care e răcită)
  • jocul cu mingea (aruncat, fotbal), baloanele de săpun și multe alte jocuri

Și tocmai când ni se părea că nu mai avem cum să facem față situației, o cunoscută de-a soției s-a oferit să stea din când în când cu Ilinca câte 2-3 ore pe zi. Spre norocul nostru, Ilinca este foarte încântată și abia așteaptă să meargă împreună în parc și să se joace cu ea. Iar noi suntem extrem de recunoscători. Prin urmare, dacă aveți prieteni cu copil mic și vreți să le faceți o bucurie, lăsați cadourile deoparte, oferiți-le un răgaz în care stați 2-3 ore cu copilul, și vă vor fi recunoscători toată viața.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button