Jurnal de tată

Ilinca, 1 an și 4 luni: etapa cățăratului și a cotrobăitului prin sertare

Astăzi Ilinca împlinește 1 an și 4 luni. Și pentru că nu mai este demult un bebeluș, mersul pe jos a devenit pentru ea prea banal, așa că a decis să ia atitudine și să experimenteze viața la altitudine. La început s-a cățărat pe fotoliu și pe scăunel.

Apoi a început să alerge în picioare pe pat, iar azi am găsit-o în picioare pe măsuța sa. Când mergem în parc, vrea să urce cele mai înalte construcții și apoi refuză să fie ținută de mână. Noi tremurăm, ne facem griji și încercăm limităm pe cât e posibil riscul unui accident.

În același timp ne și bucurăm. Cică aceste porniri sunt normale pentru această etapă. Se pare că la fel de normală este și pasiunea sa pentru sertare și dulapuri. Le deschide, cotrobăiește prin ele, scoate lucruri pe care le împrăștie sau le plasează „strategic” în diferite locuri prin casă.

Un copil de 1 an și 4 luni este coșmarul unui om pedant fixat pe curățenie, care ține ca lucrurile sale să fie în ordine perfectă.

Zilele trecute am găsit pasta de dinți sub pernă, crema de pantofi – în bucătărie, gelul de duș în coșul de rufe și telefonul său de jucărie în toaletă (care, apropo, a înviat după ce l-am uscat). Practic, niciun obiect situat în raza sa de acțiune nu mai este în siguranță. Iar raza sa de acțiune se tot extinde.

Așa că am decis să iau măsuri serioase și să cumpăr sisteme de blocare a dulapurilor și sertarelor pentru a limita dezastrul (dacă ai vreo recomandare, lasă-mi un comentariu). În același timp, îmi aduc aminte că și eu am fost foarte pasionat de sertare când eram mic.

Cu singura diferență că eu puneam întotdeauna lucrurile înapoi de unde le luam. Sau cel puțin așa îmi place mie să cred 😊 Mai avem, așadar, de lucrat cu Ilinca la acest aspect, deși, am înregistrat deja unele progrese semnificative.

Fetița știe deja numele camerelor din apartament și recunoaște majoritatea obiectelor cu care interacționează zilnic, iar, când este rugată, le duce cu plăcere în locul indicat. Îi place să îndeplinească mici sarcini în gospodărie: ne ajută la strâns hainele de pe uscător, pune lucruri în cutii, deschide și închide ușile – pe scurt, îi place să facă ceea ce fac adulții și să se simtă utilă. Sper s-o țină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button