Jurnal de tată

3 lucruri pe care le poți învăța de la un bebeluș

Dacă stai să privești și să asculți atent, poți să înveți câte ceva de la fiecare om pe care îl întâlnești. Chiar și de la un bebeluș. În ultimele 5 luni am petrecut mult timp cu Ilinca, pentru că mi-i dragă de mă prăpădesc. Nu știu ce învață ea de la mine, știu însă ce aș putea să învăț eu de la ea.

Perseverența

Un bebeluș face tot posibilul să obțină ceea ce-și dorește, indiferent de cât de greu este acest lucru. Eram ieri la masa, luam prânzul. Ilinca era lângă noi în balansoar și a început să se ceară în brațe. De vreo lună îi place să stea în brațe când mâncăm.

E foarte curioasă să vadă ce se întâmplă pe masă, așa că, atunci când vede că ne pregătim să mâncăm, începe să-și ceară „dreptul” de a sta cu noi. Nu primește întotdeauna ceea ce cere. De încercat însă, încearcă de fiecare dată.

Avem cu toții de învățat câte ceva de la bebeluși când vine vorba de perseverență, nu ți se pare?

Și acum imaginează-ți cum ar arăta viața ta dacă ai urma același principiu. Dacă i-ai ignora pe cei care-ți spun că nu ai cum să reușești, că nu are rost să-ți bați capul, că e greu și că nu se poate. Avem cu toții de învățat câte ceva de la bebeluși când vine vorba de perseverență, nu ți se pare?

Să poți spune „Nu”

Un bebeluș se face foarte clar înțeles și auzit, atunci când nu vrea să facă ceva. Poți să-l rogi cât vrei, poți să-i aduci toate argumentele din lume. Dacă nu-i place un lucru, va refuza și gata. Fără să-și facă griji că ar putea să-ți „rănească sentimentele”.

Făcând o paralelă, gândește-te de câte ori ți s-a întâmplat să te comporți într-un anumit fel din cauza presiunilor sociale. Să faci sau să spui ceva împotriva dorinței tale. Pentru că așa se cade, pentru a confirma așteptările celorlalți sau pentru a evita o confruntare.

Să refuzi ceva sau pe cineva fără să te simți vinovat – iată încă un lucru pe care putem să-l învățăm de la copiii mici.

Oamenii care nu știu să spună „Nu” sunt, de obicei, exploatați de cei din jur. Să refuzi ceva sau pe cineva fără să te simți vinovat – iată încă un lucru pe care cred că putem să-l învățăm de la copiii mici.

Bucuria

În fiecare dimineață, petrec câteva minute cu bebelușul înainte de a merge la serviciu. De fiecare dată când mă vede, citesc în ochii ei bucuria. O bucurie entuziasmată care impresionează, o bucurie pe care o vezi rareori în ochii adulților.

Se spune că cea mai scurtă cale între două inimi este zâmbetul. Ilinca îmi zâmbește și se bucură uneori de parcă nu ne-am văzut ani de zile, chiar dacă am lipsit doar câteva minute. O mai văd bucurându-se și atunci când descoperă lucruri noi.

Se spune că cea mai scurtă cale între două inimi este zâmbetul. Ilinca îmi zâmbește și se bucură uneori de parcă nu ne-am văzut ani de zile, chiar dacă am lipsit doar câteva minute.

De exemplu ieri a privit fascinată minute în șir cum mă jucam cu o coală de hârtie în razele soarelui. Bucuria lucrurilor simple și a clipelor alături de cei dragi, îmi dau seama acum că din astfel de momente e compusă fericirea.

Tu ce crezi că ai putea învăța sau ai învățat de la un copil?

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button