Jurnal de tată

1 an și 9 luni: Ilinca a început să numere „1… 2… multe!”

baloane în lanul de lavandă
baloane de săpun în lanul de lavandă

Luna aceasta am făcut primele călătorii împreună. De 3 săptămâni avem mașină și am profitat cât am putut de acest lucru (detalii despre prima mea mașină curând într-un alt articol). Am început în forță cu o drumeție în Munții Apuseni la Cascada Vălul Miresei. Din cauza ploilor abundente din luna iunie, debitul apei era așa de mare încât abia am putut să ne apropiem de ea.

Ilinca a parcurs aproape tot traseul dus-întors pe jos (cam 2 ore de mers în total) și s-a bucurat din plin de băltoacele cu apă de munte care ne-au ieșit în cale. În weekend-ul în care ar fi trebuit să se desfășoare festivalul Electric Castle am vizitat Castelul Banffy. Am fost ușor dezamăgit de ce am găsit la fața locului și de starea în care se află castelul (care, de fapt e mai mult un conac). De muzică nu am avut parte, dar de plouat – ne-a plouat binișor în tradiția locului.

A treia vizită am făcut-o la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș. Nu am mers cu mari așteptări, așa că nu am fost dezamăgiți de ceea ce am văzut. Grădinile zoologice din România îți trezesc mai degrabă mila pentru animale și condițiile în care sunt ținute, decât admirația pentru ele. Am mers mai mult pentru copii. La întoarcere am vizitat un lan frumos de lavandă în care soția mi-a și făcut frumusețea de fotografie de mai sus.

În acest context, Ilinca a făcut câteva salturi notabile. Unul dintre ele este faptul că a început să numere: 1… 2 … multe! Urmează să învățăm numărul 3.

Numărul preferat al Ilincăi este 2 pe care-l pronunță „due”. De câteva ori pe zi, ne cheamă drăgăstoasă lângă ea, o îmbrățișează pe mama cu o mânuță și pe mine cu cealaltă și apoi spune încântată: due, due, due!

Un alt cuvânt pe care-l repetă la nesfârșit este altul/alta. Indiferent de context, vrea întotdeauna altceva. Dacă-i pui să asculte o piesă, vrea alta, dacă vede o mașină pe stradă, ține neapărat să-ți spună că e altă mașină (vezi articolul precedent), dacă-i dai ceva de mâncare, vrea altceva, dacă-i propui o activitate sau o jucărie, după câteva secunde trebuie s-o schimbe. Alta, alta, alta! Vă dați seama cât de încântați suntem de acest lucru.

Pe lângă cifre, Ilinca a început să recunoască culori și forme. Culoarea ei preferată este roșul căreia îi spune „fooo” (ca focul – vă dați seama cât timp ne-a luat până am făcut legătura între „fo” și „roșu”). Fetița noastră se dă în vând după inimioare, poate de asta preferă roșul. Soția i-a cumpărat un set de abțibilduri cu inimioare și după câteva zile, am găsit inimioare lipite prin toată casa.

Activitățile sale preferate în această lună au fost mersul cu motocicleta sa și cățăratul. Ilinca aproape că refuză să iasă din casă fără moto și merge pe ea o bună parte din traseul spre parc și înapoi. Odată ajunși în parc, începe să se cațăre pe unde apucă.

Formele ei preferate sunt cele de pe peretele din baie unde avem un mozaic abstract de flori, frunze, insecte și păsări. De fiecare dată când îi spălăm mâinile înainte sau după masă, Ilinca vrea să zăbovim în fața peretelui: găsim împreună formele care se repetă, identificăm care și cu ce seamănă și care ar fi sunetele asociate cu fiecare. E o activitate care o încântă foarte mult și, de multe ori, rămân și eu surprins de asocierile pe care le face.

Activitățile sale preferate în această lună au fost mersul cu motocicleta și cățăratul. Dacă până acum îi duceam eu motocicleta 80% din timpul plimbării, acum raportul este invers. Ilinca aproape că refuză să iasă din casă fără moto și merge pe ea o bună parte din traseul spre parc și înapoi. Odată ajunși în parc, începe să se cațăre pe unde apucă, încercând să-ți forțeze limitele și să ne testeze și nouă vigilența.

drumeție spre cascada Vălul Miresei
drumeție spre cascada Vălul Miresei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button