Jurnal de bord

The biggest hockey game ever


Cel mai important meci de hochei din istoria acestui joc – aşa a fost numit meciul de ieri dintre selecţionata Canadei şi a cea Statelor Unite ale Americii. A fost fără îndoială una din cele mai aşteptate finale olimpice disputate vreo dată. După cinci victorii consecutive, inclusiv în faţa reprezentativei Canadei cu scorul de 5:3, echipa Statelor Unite părea invincibilă şi pornea cu prima şansă spre o finală de vis. În spatele jucătorilor canadieni însă stăteau 30 de milioane de inimi şi un public extraordinar ce scanda în semifinala cu Slovacia „we want USA” – vrem o finală contra SUA.

Hockey is our game” spuneau pancartele miilor de suporteri prezenţi la confruntarea finală – o mare alb-roşie care şi-a împins favoriţii spre cel de-al optulea titlu olimpic. Sportul poate fi uneori foarte nedrept, aseară însă zeul hocheiului a decis să recompenseze eforturile unor jucători extraordinari ce şi-au dat viaţa pe teren şi a unui antrenor ce a ştiut să trateze la rece cel mai important joc din cariera sa. Şi s-a făcut dreptate: Canada – ţara ce a reinventat hocheiul modern a obţinut cea mai râvnită medalie de aur de la Vancouver 2010 într-o finală incandescentă plină de dramatism în care canadienii s-au jucat pur şi simplu cu nervii milioanelor de spectatori ce-i urmăreau cu sufletul la gură.

Canada a deschis scorul în minutul 13 prin J. Toews şi a majorat avantajul în minutul 8 a celei de-a doua reprize prin Corey Perry. SUA a revenit 4 minute mai târziu prin Ryan Kesler. Americanii au jucat totul sau nimic şi au introdus al şaselea jucător în locul portarului Ryan Miller declarat cel mai bun jucător de la olimpiadă ce a reuşit minuni în faţa hocheiştilor canadieni care au ratat numeroasele ocazii de a puncta decisiv în timpul regulamentar. Zach Parise a egalat pentru americani cu 24 de secunde înaintea de finalul partidei.

Susţinuţi din tribune şi de jucătoarele ce obţinuseră aurul la proba feminină, hocheiştii canadieni au intrat mai decişi în prelungirile 4 contra 4 şi, în urma unor atacuri furibunde, au reuşit după 8 minute golul de aur prin cel mai valoros şi mai iubit hocheist în ţara frunzei de arţar – Sindney Crosby, care nu realizase aproape nimic în meciurile precedente. „!!! Gooool Crosby, aur Canadaaa !!!” au strigat în cor milioane de voci din lumea întreagă după un regal de hochei ce a bătut toate recordurile de audienţă. Copilul de aur al Canadei a punctat în momentul decisiv şi a declanşat nebunia, aducând aurul olimpic la hochei în ţara în care acesta este sport naţional, ţara ce rămâne regina incontestabilă a acestui joc minunat.

2 Comments

  1. Sunt mandra ca sunt canadianca(jumatate) si echipa tarii mele a castigat.

  2. şi eu am ţinut cu ţara frunzei de arţar (bănuiesc că reiese şi din articol). Canada merita să câştige.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button