Printre cuvinte

Jocul lui Ender: un geniu printre genii

La începtul acestui an am descoperit o carte extraordinară. Se numeşte „Jocul lui Ender” şi a fost scrisă de Orson Scott Card. E subţirică, captivantă, şi uşor de citit. O recomand oricărui cititor interesat de SF, acţiune şi suspans. Ca să nu mai zic că opera a adunat de-a lungul timpului o groază de premii şi nominalizări. Puteţi găsi un rezumat scurt în cele ce urmează.

Omenirea intră în contact cu o specie extraterestră insectoidă numită în carte gîndaci/buggers, dar din cauza imposibilităţii de a comunica lucrurile degenerează într-un conflict armat. Datorită unui comandant ingenios, oamenii reuşesc să respingă primele atacuri. Pentru a-şi asigura victoria în următoarea confruntare, cea decisivă, guvernul terestru este în căutare de copii geniali pe care să-i antreneze în arta războilui.

Din cauza suprapopulării planetei, familiile nu pot avea mai mult de doi copii, cu excepţia situaţiilor speciale. Andrew Wiggin (Ender) este un terţ (al treilea copil din familie) care este adus pe lume cu aprobarea guvernului stelar. Monitorizat atent de la o vîrstă fragedă, Ender trăieşte coşmarul de a fi alfel decît ceilalţi, nevoit să facă faţă greutăţilor din exterior, dar şi a fratelui sau care îi terorizează copilăria…

Datorită inteligenţei şi calităţilor sale extraordinare Ender este luat la Şcoala de luptă din spaţiu în care oamenii speră să-l formeze pe cel care va salva Pămîntul. Copilul se dovedeşte a fi un geniu printre genii şi absolvă şcoală mai devreme decît oricine altcineva, devenind comandantul flotei terestre care trebuie să oprească invazia extratereştrilor.

„Jocul lui Ender” a avut un succes atît de mare, încît autorul său a decis să creeze o epopee întreagă de cărţi, urmînd firul vieţii a personajelor sale. Puteţi găsi mai jos lista principalelor cărţi din seria Ender în ordinea cronologică a dezvoltării acţiunii. Eu tocmai am terminat de citit cea de-a patra carte şi abia aştept să mă apuc de următoarea.

Epopeea lui Ender
1. Jocul lui Ender
2. Vorbitor în numele morţilor
3. Xenocid
4. Copiii minţii

Epopeea lui Bean
1. Umbra lui Ender
2. Umbra Hegemonului
3. Umbra marionetelor
4. Umbra uriaşului

7 Comments

  1. Eu iti propun sa faci rezumate la carti si sa le povestesti in fata webcamului. Publicul va fi in delir: „Citeste cu Andrei, el citeste, tu privesti!”

  2. Cezărel, să ştii că e o idee originală. Unii fac lucruri mai „ruşinoase” în faţa webcam-ului, eu aş putea povesti despre cărţile pe care le-am citit. Mi-am pus bookmark pe ideea ta 🙂

  3. cred că mai degrabă aş opta pentru varianta audio, fără imagine (asta dacă găsesc o modalitate simplă să implementez clipul pe wp), nu de alta, dar faţa mea şi cărţile horror nu prea se combină 🙂

    dacă zici tu, le-oi povesti şi cu lumina stinsă pe un fundal a la Hitchcock… muhahaha

  4. Salut,

    Mi-a placut articolul tau, ai descris foarte frumos actiunea din carte.

    Am o singura rugaminte, si anume sa modifici textul in penultimul paragraf: „Copilul se dovedeşte a fi un geniu printre genii şi absolveşte şcoală mai devreme decît oricine altcineva”. Verbul „a absolvi” se conjuga de la radicalul „absolv”+ terminatie de persoana, iar la persoana a treia(singular), corect este „absolvă”. Asadar, „copilul (…) absolva scoala”.

    Poti sa stergi comentariul asta inainte/dupa ce modifici postarea. Mersi frumos si zi faina 🙂

  5. Geea, se pare că ai dreptate. Conjugarea folosită de mine este învechită și nerecomandată. Am corectat. Mulțumesc pentru observație 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button