De azi trec la scrierea cu „â” și „sunt”
Dacă îmi citiți blogul, probabil ați observat că până acum am folosit peste tot regula veche de scriere a cuvintelor, adică „î” în loc de „â” și „sînt” în loc de „sunt”. Am explicat pe larg în acest articol care sunt motivele.
Vi le expun pe scurt mai jos.
- Argumente științifice: decizia din 1993 de a trece la scrierea cu „â” și „sunt” a fost una arbitrară și greșită, fiind luată de niște oameni care nu aveau nicio legătură cu lingvistica (vezi articolul lui Pruteanu)
- Argumente personale: așa am învățat la școală, iar în țara mea de origine, Republica Moldova, se practică în continuare scrierea veche.
Deși sunt încă de acord cu argumentele științifice, am decis să trec la scrierea nouă din câteva considerente. Primul este legat de schimbările care au avut loc în ultimii ani în Moldova.
În 2013 Curtea Constituțională din Republica Moldova a pus punct discuțiilor legate de limba de stat și a decis că limba vorbită între Prut și Nistru se numește română și nu moldovenească, așa cum era menționat până în acel moment în Constituția țării.
A fost o decizie care marca revenirea la normalitate. Săptămâna trecută Ministerul Educației din Moldova a emis un ordin conform căruia normele ortografice de scriere cu „â” și „sunt” au devenit obligatorii pentru toate instituțiile de învățământ din Moldova.
Prin urmare am decis să fac și eu același lucru. Dacă e să fiu sincer, m-am săturat să tot dau explicații pe această temă cititorilor și celor cu care povestesc în scris. Plus că e destul de frustrant să fii corectat întruna de Microsoft Word că ai greșeli gramaticale în text.
Așadar articolele vechi de pe blog vor rămâne în forma lor actuală, dar de acum încolo voi scrie doar cu „â” și „sunt”, dovadă fiind acest articol 🙂
Sursă imagine